Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, - un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin - a oficiat duminică o slujbă pentru soldaţii ruși care au invadat Ucraina, cerându-le să îşi apere ţara „aşa cum numai ruşii pot" să o facă și susținând că Rusia este o ţară care „iubeşte pacea", scrie Reuters.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

La slujba de la Catedrala Forţelor Armate, deschisă în urmă cu doi ani la Kubinka, în apropierea Moscovei, patriarhul Kiril le-a spus unor militari, bărbaţi şi femei, că Rusia este o ţară care „iubeşte pacea" şi care a suferit mult din cauza războiului.

  • „Cu siguranţă nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora.
  • Însă am fost crescuţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Şi vom fi pregătiţi să o apărăm, aşa cum numai ruşii pot să îşi apere ţara", a susținut liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În vârstă de 75 de ani, Patriarhul Kiril a mai făcut declaraţii de susţinere a invaziei Rusiei în Ucraina şi consideră războiul un mijloc de apărare împotriva culturii liberale occidentale, pe care o descrie drept decadentă, în special din cauza acceptării homosexualităţii.

Sprijinul său pentru ofensiva militară, în care au murit mii de soldaţi şi civili ucraineni, i-a deranjat pe mulţi membri ai Bisericii Ortodoxe din ţară, dar şi din biserici din străinătate subordonate Patriarhiei Moscovei.