În cea de-a 54-a zi a invaziei Ucrainei, ultimii apărători ai Mariupolului spun că „vor lupta până la capăt”. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că vrea să „distrugă” întreaga regiune de est, promițând că se va face totul pentru a o apăra.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de luni privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro

01:50Zelenski speră ca Ucraina să obţină statutul de țară candidată la UE „în câteva săptămâni”

00:55 Oficial ucrainean: Rușii au lansat luni o ofensivă în trei regiuni pentru a străpunge liniile frontului

00:15Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul Ucrainei: „Au început bătălia pentru Donbas”

23:38Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, despre afirmaţiile Rusiei privind „mercenari” români care luptă în Ucraina: Nu avem cetăţeni care să fi trecut în Ucraina în această perioadă. Fiind „graniţă Schengen”, avem o statistică foarte exactă

23:23 Generalul (r) SUA Ben Hodges: Nu va exista o a treia fază a războiului în acest an / Rușii nu mai au capacitatea pentru alte ofensive (CBS)

22:51 Dilema Occidentului: Ce ajutor militar trebuie oferit Ucrainei pentru a câștiga războiul

22:35Premierul Natalia Gavriliţa explică de ce Republica Moldova nu furnizează ajutor militar Ucrainei

22:13 Persoanele în vârstă- victimele uitate ale războiului din Ucraina

21:52Rusia susține că a distrus în apropiere de Liov, în atacul cu rachete lansat luni dimineață, un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei

21:36 Un artist ucrainean a creat „profilul soldatului rus” ce luptă în țara sa

21:07Sfidarea războiului în Izmail: plaja este minată, dar oamenii se plimbă și copiii se joacă în zonă. Ariciul de fier devine simbol național în Ucraina (VIDEO)

20:40Primar din Ucraina răpit de soldații ruși și eliberat într-un schimb de prizonieri: "Am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero"

20:17Israelul, refugiu pentru opozanții Rusiei lui Putin: „Mi-am pierdut țara. A fost luată de Putin și de bătăușii KGB-ului"

Vladimir Putin laudă „eroismul” soldaților ruși acuzați de masacrul de la Bucha și le conferă un titlu de onoare

19:40Putin onorează brigada acuzată de Ucraina pentru crimele împotriva civililor de la Bucha

Președintele rus a acordat luni un titlu onorific pentru "eroism" brigăzii 64 de pușcași motorizate, pe care Ucraina a acuzat-o de implicare în crimele împotriva civililor de la Bucha, în apropiere de Kiev, potrivit AFP.

19:29Forțele ruse au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în estul Ucrainei / Unde au loc cele mai puternice lupte și care ar fi scenariul rușilor

19:07 Preşedintele rus Vladimir Putin spune că efectul sancţiunilor impuse Moscovei de către statele occidentale nu a fost cel scontat. Occidentul „se aştepta să degradeze rapid” economia Rusiei, însă „strategia războiului economic a eşuat”, a afirmat luni Putin.

19:05Vasile Dîncu a avut luni o discuție telefonică cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, cu accent pe evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic, precum stadiul şi operaționalizarea grupului de luptă aliat din România.

Pe durata discuțiilor, cei doi oficiali au exprimat îngrijorarea față de situația actuală din Ucraina și au reiterat condamnarea fermă a conflictului, a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care Rusia poartă întreaga răspundere, transmite MApN.

  • Partea română a mulțumit SUA pentru angajamentul și contribuția consistentă în vederea asigurării securității flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziționarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 și F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România, fiind doar câteva exemple concrete ale solidității relației transatlantice.
  • Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar oferit pe multiple paliere partenerului ucrainean și necesitatea coordonării acţiunilor în asigurarea asistenţei acestuia.
  • În egală măsură, cei doi oficiali au salutat relația bilaterală excelentă și au agreat continuarea contactelor și cooperării, în plan bilateral și la nivel aliat, pentru consolidarea semnificativă și durabilă a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic și adoptarea unor decizii importante în acest sens, mai notează MApN.

Bombardamente și în Harov. Au fost uciși cel puțin 3 oameni

18:45Bombardamentele rusești asupra orașului Harkov au continuat luni, ucigând cel puțin trei persoane.

18:27„Avea doar 19 ani" - mărturia mamei unui soldat mort pe crucișătorul scufundat Moskva

17:58De la invazia rusă în Ucraina, în 24 februarie, și până luni, 4.934.415 de ucraineni s-au refugiat în afara țării lor, pentru a scăpa de război, conform datelor transmise luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

17:52Ambasadorul Bulgariei la Moscova, alături de personalul misiunii diplomatice din Rusia, au fost expluzați, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de CNN.

Conform sursei citate, Atanas Krastin, ambasadorul Bulgariei în Federația Rusă, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a prezentat o notă prin care este declarat „persona non grata”, alături de toți angajații Ambasadei Bulgariei la Moscova.

Moscova spune că măsura este reacție la decizia luată de Bulgaria în martie, când 10 diplomați ai Ambasadei Rusiei la Sofia au fost declarați „persona non grata”.

17:44Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk face apel către conducerea Rusiei să deschidă un coridor de evacuare din orașul asediat Mariupol, potrivit CNN.

Într-o declarație în limba rusă pe Telegram, Vereșciuk a făcut un apel la conducerea militară și politică a Federației Ruse să deschidă un cordidor umanitar de evacauare a locuitorilor din Mariupol către Berdiansk. De asemenea, ea a cerut și deschiderea unui coridor pentru evacuarea femeilor, copiilor și a altor civili care se adăpostesc în perimetrul uzinei Azovstal, unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din Mariupoș.

Vicepremierul Ucrainei spune că refuzul Rusiei de a deschide coridoare pentru evacuare „va fi un motiv pentru a trage la răspundere penală pentru crime de război toate persoanele implicate”.

Oficialii ucraineni spun că peste 100.000 de oameni s-ar mai afla la Mariupol, fiind necesară evacuarea lor.

Băiețel de 3 ani care fugise cu mama lui din Harkov, rănit în bombardamentele din Liov

17:36Un băiețel de 3 ani care fugise împreună cu mama lui din Harkov pentru a scăpa de bombardamente a fost rănit în atacurile cu rachete lansate de forțele ruse luni la Liov, conform primarului orașului, Andriy Sadovy, citat de The Kyiv Independent. Primarul a precizat că băiețelul este în stare stabilă, neexistând riscul să își piardă viața.

17:07Rusia susține că România s-ar afla printre țările care ar fi trimis cei mai mulți „mercenari" să lupte în Ucraina

16:40Aproximativ 200.000 de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă în Moscova după plecarea companiilor străine din Rusia, a declarat, luni, primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, citat de CNN.

16:22Forțele ruse au lansat luni atacuri cu rachete în orașul Kramatorsk, unde au fost avariate cel puțin opt clădiri rezidențiale, fără a fi raportate victime, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de The Kiev Independent. În 8 aprilie, rușii au bombardat gara din Kramatorsk, în timp ce câteva mii de oameni încercau să plece de acolo cu trenurile, pentru a se salva din calea războiului. În urma atacurilor, 52 de persoane au fost ucise, conform oficialilor ucraineni.

16:16Rușii le întind o capcană forțelor ucrainene - oficial ucrainean / Ultima evaluare din Mariupol

15:27Nouă persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite în regiunea Harkov, în urma atacurilor din ultimele 24 de ore, conform autorităților locale citate de The Kyiv Independent.

14:24Viktor Medvedciuk, politicianul pro-rus arestat de Consiliul de Securitate al Ucrainei, a propus să fie schimbat cu prizonierii luați de forțele armate rusești în Mariupol

Rusia a reluat ofensiva în Luhansk

14:09 Kremlinul, primele explicații despre folosirea steagului sovietic de către armata rusă în Ucraina

14:04 VIDEO Cum se pregătește Moscova pentru parada de „Ziua Victoriei”, în plin război cu Ucraina

13:42 „Măcelarul din Mariupol” susține că ucrainenii se pregătesc să-și bombardeze bisericile de Paște

13:20Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal - unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din Mariupol - se adăpostesc şi mulţi civili din Mariupol, potrivit autorităţilor locale, citate de DPA. Șeful Poliției Mariupol afirmă că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş - aproximativ 100.000 de oameni - pentru strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei" oferite ruşi.

12:58 Rusia a reluat ofensiva în Luhansk, anunță „lovituri masive” în cursul nopții/ Lupte de stradă în Kreminna

12:22„Acesta este genocid. Este o distrugere deliberată”, a declarat primarul Liovului, Andriy Sadovyi, după atacurile cu rachete lansate luni de către forțele ruse asupra orașului, potrivit BBC. El a spus că au fost vizați în mod intenționat civili.

12:15Fără coridoare umanitare două zile la rând. Trupele ruse nu au fost de acord cu propunerea autorităților ucrainene de încetare a focului de-a lungul mai multor rute de evacuare, a declarat luni vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, citată de BBC și Reuters.„Din motive de securitate, s-a decis ca astăzi să nu fie deschise coridoare umanitare”, a anunțat ea pe Telegram.

Ce trupe ar fi pierdut Rusia și Ucraina până acum

12:04Ce trupe ar fi pierdut până acum Rusia / Ce echipamente militare ar fi pierdut Ucraina - cifrele prezentate de cele două armate după 54 de zile de război

11:41Polonia își deschide spitalele pentru soldații ucraineni răniți

11:15Primarul Liovului, Andri Sadovyi, spune că, pe lângă cele 6 persoane ucise, alte 11, între care un copil, au fost ucise.

El a scris, pe Twitter, că aproximativ 40 de mașini au fost avariate și distruse, postând și o fotografie cu rămășițele arse ale unei mașini.

Primarul a mai spus că suflul exploziei a spulberat ferestrele unui hotel din apropiere folosit de ucrainenii care au fost evacuați din alte zone.

11:05VIDEO Primul clip video cu crucișătorul Moskva în flăcări și aproape scufundat

10:45 Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, spune că trupele ruse au intrat în Kreminna, localitate cu aproximativ 20.000 de locuitori, unde au loc lupte. El a spus că pentru astăzi era planificată o evacuare a oamenilor, dar situația din localitate s-a schimbat peste noapte, scrie The Kyiv Independent.

Atacuri cu rachete la Liov, șase oameni au fost uciși

10:37 Şase persoane au fost ucise, iar alte opt sunt rănite în urma loviturilor cu rachete lansate de forțele ruse luni dimineață asupra oraşului Liov din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozystkiy, citat de Reuters.

Conform sursei citate, trei rachete au lovit infrastructură militară, în timp ce alta a lovit un atelier auto.

10:00De la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, au foxst uciși cel puțin 205 copii, în timp de alți 362 au fost răniți, conform datelor transmise luni de către Procuratura Generală a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Autoritățile ucrainene spun că cifrele reale sunt mai mari, deoarece datele actuale nu includ victime copii din zonele în care au loc ostilitățile și din zonele ocupate temporar.

09:52 Autoritățile au raportat luni explozii multiple în vestul și sudul Ucrainei, în timp ce forțele ruse susțin că au controlul aproape deplin asupra orașului-port strategic Mariupol, în urma a aproape două luni de lupte sângeroase, scrie Reuters.

După ce nu a reușit să învingă rezistența ucraineană în nord, armata rusă și-a reorientat ofensiva terestră asupra Donbasului, lansând totodată atacuri inclusiv în capitala Kiev.

În regiunile Liov și Dnipro, autoritățile au raportat luni dimineață explozii multiple. la Dnipro, două persoane ar fi fost rănite în urma atacurilor forțelor ruse. La Liov, conform primarului Andriy Sadoviy ar fi avut loc cinci lovituri cu rachete asupra orașului. Deocamdată nu există informații privind eventuale victime.

La Kiev, un reporter Reuters a raportat o serie de explozii pe malul stâng al râului Nipro. Autoritățile locale nu au furnizat încă nicio informație oficială.

09:40Serbia acuză Ucraina și „o țară membră a UE” de amenințările cu bombă de la bordul aeronavelor sale

Primele imagini cu nava amiral a Rusiei Moskva care s-a scunfundat

09:13Primele imagini cu crucișătorul Moskva, scufundat după ce ar fi fost lovit de rachete ucrainene

09:01VIDEO Cum s-a văzut din partea parașutiștilor ruși atacul asupra aeroportului din Hostomel, prima mare înfrângere suferită de Rusia în Ucraina

08:37 Direcţia Naţională pentru Imigrări din Ungaria a înregistrat, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, până duminică, la ora 6.00, 16.347 de solicitări de azil în Ungaria, scrie MTI.

08:34EXCLUSIV Cum este viața celor 500.000 de ucraineni care trăiesc în Rusia? „Am putea spune că unora le place de Putin”

08:22Rusia ar plănui o operațiune sub steag fals la Herson, a avertizat purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhiy Bratchuk.

El a spus că forțele ruse ar intenționa să atace Herson și să acuze în mod fals armata Ucrainei, intenția fiind de a folosi operațiunea pentru a justifica „salvarea orașului” printr-un referendum, scrie The Kyiv Independent.

Zelenski critică din nou întârzierea livrării de armament de către Occident

08:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou întârzierile în livrările de armament către Ucraina. "Fiecare întârziere legată de arme, fiecare întârziere politică este o permisiune pentru Rusia să ia vieţile ucrainenilor. Aşa interpretează Rusia. Nu acesta ar trebui să fie cazul în realitate", a spus Zelenski într-un mesaj transmis duminică noapte.

El a avertizat că armata rusă pregăteşte o ofensivă în regiunea industrială din estul Ucrainei, Donbas.

Președintele Ucrainei a acuzat că în regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei "sunt construite camere de tortură": "Ei răpesc reprezentanţi ai autorităţilor locale şi orice persoană considerată vizibilă pentru comunităţile locale. Ei şantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuţi pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat şi furat. Ei creează foamete".

06:52Locuitorii din regiunea Lugansk (estul Ucrainei) au fost îndemnați să se evacueze imediat, potrivit unei informații ale agenției de presă ucrainene UNIAN."Săptămâna viitoare poate fi dificilă. [Aceasta] poate fi ultima dată când mai aveți o șansă de a vă salva", a declarat șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

05:33Ucraina a finalizat completarea chestionarului privind aderarea la UE. „Astăzi, pot spune că documentul a fost finalizat de partea ucraineană”, a declarat Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Volodymyr Zelenskii, pentru postul public ucrainean

05:11Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară a Ucrainei şi reconstrucţia ţării după război

00:00 Mariupol va fi închis de luni, iar forțele ruse au început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat

22:26 UE alocă încă 50 de milioane euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

21:35 Trupele ucrainene din oțelăria Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp - analist

21:05 Dmitri Medvedev: Incapacitatea de plată a Rusiei poate fi un dezastru pentru Europa

Rezumatul zilei de duminică, pe scurt:

  • Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului „vor lupta până la capăt”, a avertizat premierul Denys Shmygal într-un interviu difuzat de canalul american ABC. ”Nu, orașul nu a căzut. Forțele noastre militare, soldații noștri sunt încă acolo. Și vor lupta până la capăt. În timp ce vă vorbesc, sunt încă la Mariupol", a spus el. Soldații ucraineni asediați duminică la Mariupol păreau să fi ignorat ultimatumul Rusiei de a depune armele și de a evacua acest port strategic din sud-estul Ucrainei, a cărui capturare ar fi o victorie majoră pentru Moscova.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia că vrea să „distrugă” întreaga regiune de est a Donbass, promițând că se va face totul pentru a o apăra. "Soldații ruși se pregătesc pentru o ofensivă în estul țării noastre în viitorul apropiat. Ei vor literalmente să termine și să distrugă Donbasul", a spus Zelensky într-un mesaj video.
  • Autoritățile ucrainene au anunțat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din estul Ucrainei, din lipsa unui acord cu armata rusă privind oprirea tragerilor.
  • Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 13 au fost rănite duminică într-o serie de lovituri asupra Harkivului, un oraș important din nord-estul Ucrainei, au declarat serviciile de urgență pentru AFP.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat că au bombardat și distrus o fabrică de armament de la periferia Kievului. „Peste noapte, rachetele noastre de înaltă precizie au distrus o fabrică de muniție lângă Brovary, în regiunea Kiev”, a declarat ministerul într-un comunicat pe canalul său de Telegram.
  • Volodimir Zelenski a mai susținut, într-un interviu pentru CNN, că l-a invitat pe Emmanuel Macron să vină în Ucraina pentru a vedea cu ochii săi genocidul comis de ruși, termen pe care omologul său francez a refuzat să-l folosească.