Nava amiral a Rusiei Moskva s-a scufundat săptămâna trecută după ce ar fi fost lovită de rachete ucrainene, afirmă Ucraina, în timp ce versiunea Moscovei a fost că crucișătorul s-a scufundat din cauza condițiilor meteo în timp ce era tractat după ce ar fi explodat munițiile de la bord. Luni, au apărut primele imagini cu nava de război Moskva cuprinsă de incendiu.

HotNews.roFoto: Hotnews

În imagini pot fi văzute coloane de fum care ies prin ferestrele navei, ceea ce sugerează un incendiu puternic la bord. Fotografiile par a fi făcute de pe o altă navă.

Imaginile au fost publicate pe Twitter luni de către Ukraine Weapons Tracker, precum și de către Osinttehnical, asociat unui jurnalist colaborator al revistei UK Defence Journal, fiind preluate de către agenția de presă ucraineană Unian.

Imaginile au fost preluate și de către BBC și The Guardian, care precizează că nu au putut verifica independent veridicitatea acestora.

„Pare o fotografie a Moskvei după ce a fost lovită de rachetele ucrainene Neptun”, a scris pe Twitter Rob Lee, doctorand la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra.

Ucraina afirmă că a scufundat „Moskva”, Rusia vorbește de „marea furtunoasă”

Ucrainenii au anunțat miercuri noapte că un tir de rachetă lansat de forțele sale armate a provocat un incendiu la bordul crucișătorului rusesc Moskva. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”, declara guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odesa, Maxim Marșenko.

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat joi dimineața că nava a fost avariată, anunțând că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza.

Rusia a afirmat ulterior că incendiul de la bord a fost adus sub control și că crucișătorul va fi remorcat în port în timp ce armata ucraineană a spus că Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovită de o rachetă Neptun și muniția încărcată pe ea a explodat.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi noapte că nava s-a scufundat din cauza „mării furtunoase” în timp ce era remorcată înspre port.

Pe tot parcursul zilei de joi au existat rapoarte contradictorii de la Moscova, Kiev și Pentagon cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu nava, dacă mai era încă în flăcări - sau dacă s-a scufundat.

CITEȘTE ȘI:

----

Urmărește ultimele evoluții din a 54-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.