În cea de-a 55-a zi a invaziei Ucrainei, tensiunile se întețesc. Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul Ucrainei, bombardamentele rusești asupra mai multor orașe din țară ucigând cel puțin 17 persoane. Oficiali ai ONU spun că aproape 5 milioane de ucraineni au emigrat ca urmare a războiului.

Cele mai importante evenimente de marți privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro

05:00Actuala sesiune LIVETEXT s-a încheiat. Urmărește aici cele mai importante evenimente de miercuri privind invazia, LIVETEXT pe HotNews.ro.

02:15 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți seară,că situația din Mariupol este „infiorătoare și neschimbată”

01:19 Aleksei Navalnîi spune că soldaţii ruşi au ucis un bărbat numit Ilia Navalnîi, în Bucha, doar pentru că avea acelaşi nume de familie

00:50SUA pregătesc un alt pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina (surse CNN)

23:47Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și întări forțele aeriene (Pentagon)

23:27 Ucraina susține că Rusia folosește bombe anti-buncăr la uzina Azovstal

22:31 Afişarea literei „Z” şi a altor simboluri ale invaziei ruse în Ucraina, interzisă prin lege în Lituania

21:56Criptomonedele nu pot ocoli sancțiunile impuse, asigură șefa FMI / Banca centrală a Rusiei vrea o monedă digitală

21:35VIDEO Cum se trăiește războiul la Odesa? ”Psihic, nu suntem bine...dar life is life!”

21:17Ce se întâmplă cu armele trimise în Ucraina? SUA nu prea știe / De ce se tem americanii

Principalele evenimente ale zilei de marți până la această oră:

20:50Presa rusă relatează că circa 120 de civili ar fi fost evacuați, printr-un coridor umanitar deschis de ruși, din apropierea uzinei metalurgice Azovstal din orașul asediat Mariupol.

Anterior, Ministerul rus al Apărării afirmase că a deschis un coridor pentru forțele ucrainene care vor să accepte oferta rușilor de a depune armele și să părăsească zona în siguranță.

20:43 Marea Britanie intenţionează să revoce statutul Bursei de Valori din Moscova ca bursă recunoscută

20:26 Aliații sunt pregătiți pentru "noi sancțiuni" împotriva Moscovei

20:17Canceralul Scholz: Putin "poartă responsabilitatea" pentru "crimele de război" din Ucraina

20:06Rușii plănuiesc să "niveleze totul până la pământ" la Azovstal -Interceptări comunicații

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat marți o presupusă interceptare a comunicațiilor unui comandant al unei unități terestre rusești, care a declarat că avioanele rusești plănuiau să "niveleze totul până la pământ" în jurul Azovstal, fabrica de oțel care este o redută a apărătorilor ucraineni din orașului port asediat Mariupol, potrivit CNN.

18:50Secretarul general al ONU,Antonio Guterres, a denunțat ofensiva rusă în estul Ucrainei și a cerut celor două părți în conflict „o pauză umanitară” de patru zile, cu ocazia Paștelui Ortodox.

18:07Întărirea NATO la granițele Rusiei nu mai este o figură de stil sau o amenințare standard, iar în astfel de condiții Moscova ar trebui să fie pregătită pentru eventuale acțiuni agresive ale Alianței, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, citat de Tass.

18:05Maia Sandu le cere cetăţenilor Republicii Moldova să nu poarte simboluri ruseşti de 9 Mai / Igor Dodon îi îndeamnă pe oameni să le poarte, chiar dacă vor fi amendați

17:42Olanda va trimite „echipament mai greu” în Ucraina, „inclusiv vehicule blindate”, a anunțat marți premierul olandez Mark Rutte.

17:25Kremlinul a refuzat marţi să comenteze mărturiile despre marinarii care și-ar fi pierdut viața după scufundarea crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a atacat.

„Toate informaţiile sunt furnizate de Ministerul Apărării. Noi nu avem prerogativa de a comunica”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Rusia nu a făcut public vreun bilanţ al naufragiului navei la bordul căreia se aflau sute de membri ai echipajului.

17:20România redeschide ambasada de la Kiev

17:19VIDEO Imagini din perspectiva unui militar Azov în Mariupol: Trage cu lansator de rachete într-un blindat rusesc aflat la mică distanță / Detaliul interesant din imagini.

17:13Malcolm Nance, un analist specializat în terorism și care este frecvent invitat la MSNBC, a anunțat că se alătură luptei Ucrainei împotriva Rusiei, scrie Variety.com.

„Cu cât vedeam mai multe imagini din războiul care se desfășoară, cu atât mai mult mă gândeam că e vremea să trecem la fapte”, a spus Nance.

17:02 Trei persoane au fost ucise, iar alte 16 rănite, în urma unor noi atacuri cu rachete lansate marți de către forțele ruse, la Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleh Synehubov, citat de The Kyiv Independent.

16:57 Rusia expulzează 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi

16:33Batalionul Azov pare să lupte în continuare în Mariupol, distribuind pe Telegram ceea ce pare a fi o lovitură în apropierea fabricii Azvostal unde soldații săi au fost încercuiți

16:32Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Parlamentului un proiect pentru prelungirea aplicării legii marțiale pe teritoriul țării până în 24 iunie, scrie The Kyiv Independent.

16:24 Polonia a primit 2,84 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului

15:48Rusia a predat Ucrainei peste 60 de soldați și 16 civili într-un nou schimb de prizonieri de război, a declarat marți vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citată de Reuters.

"Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane", a precizat Irina Vereşciuk.

Schimbul a inclus 10 ofițeri ucraineni, a spus ea.

Rusia susține că nu intenționează să folosească arme nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina

15:29Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis miniștrilor cabinetului său că situația din Ucraina este „periculoasă” - cu președintele rus Vladimir Putin „furios de înfrângeri, dar hotărât să revendice un fel de victorie indiferent de costuri", scrie The Guardian.

Înaintea discuțiilor de marți seară convocate de președintele SUA, Joe Biden, cu liderii NATO, premierul britanic a spus că este „mai important" ca niciodată să fie crescut sprijinul global pentru Ucraina, inclusiv prin livrarea mai multor arme și prin sancțiuni împotriva Rusiei.

Un consilier pentru securitate națională a mai transmis Guvernului britanic că Vladimir Putin se concentrează acum asupra regiunii Donbas, iar „următoarea fază a războiului va fi probabil un conflict de uzură care ar putea dura câteva luni”.

15:13De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 1.000 de civili au fost uciși de trupele ruse în regiunea Kiev, majoritatea fiind împușcați, a declarat marți șeful Poliției Regionale, Andriy Nebytov, citat de The Kyiv Independent. Sunt incluși și cei peste 420 de civili ale căror cadavre au fost găsite găsite în Bucha.

Șeful Poliției regionale a mai spus că la Bucha continuă să fie găsite trupuri ale civililor uciși de către forțele ruse.

15:03 Rusia declară că nu intenționează să folosească arme nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina

14:50​​Sculptura unui artist rus de origine ucraineană, Oleg Kulik, a provocat un val de furie din partea oficialilor ruși. Opera „Mama Mare” care a fost expusă Gostiny Dvor din Moscova, centru din vecinătatea Kremlinului, este considerată parlamentari ruși drept o „profanare a simbolurilor gloriei militare a Rusiei”.

14:40 Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei se desfăşoară „extrem de prudent”. Consilier al lui Zelenski: „Va eşua, vă garantez"

Primul oraș capturat în noua ofensivă rusă în estul Ucrainei: „Se află sub controlul orcilor”

14:23Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin, susține că forțele ruse vor prelua în totalitate uzina metalurgică Azovstal din Mariupol, unde, conform autorităților ucrainene, se adăpostesc aproximativ 1.000 de oameni.

"Astăzi, cu ajutorul Celui Atotputernic, vom prelua complet Azovstal", a transmis Kadîrov într-un mesaj audio pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării i-a somat marți pe militarii Batalionului Azov și pe „mercenarii străini” încercuiți în fabrica Azvostal din Mariupol să depună armele și să se predea până la 12:00, ora Moscovei, termen care a trecut.

De asemenea, conform autorităților ucrainene, alături de soldații ucraineni în adăposturile de sub imensa uzină Azovstal s-ar adăposti nu mai puțin de 1.000 de civili, iar Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat constant uzina.

14:09Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, va merge la Kiev în următoarele zile pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți pentru CNN un înalt oficial al Guvernului spaniol.

14:05Primul oraș capturat în noua ofensivă rusă în estul Ucrainei: „Se află sub controlul orcilor”

13:13 Locuitorii din regiunea Sumî din nordul Ucrainei sunt sfătuiți să participe virtual la slujbele de Paște din acest weekend, pentru a nu da forțelor ruse motive de „provocări”, scrie CNN.

„Îndemnăm oamenii să stea acasă pentru sărbătorile de Paște. Slujbele vor fi organizate online. Avem deja o experiență similară din cauza Covid-19, când oamenii au fost nevoiți să se abțină să meargă la Biserică, așa că acum îi îndemnăm din nou să stea acasă în acea noapte pentru propria lor siguranță și să nu dea inamicului vreun motiv de provocări, " el a spus Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare regionale Sumî.

13:04Serghei Șoigu: Occidentul face totul pentru ca Kievul să lupte „până la ultimul ucrainean”

12:47China anunță că își va extinde „coordonarea strategică” cu Rusia

Rusia anunță oficial că începe „o nouă etapă" a ceea ce numește „operațiunea militară specială" din Ucraina

12:40Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Moscova începe o nouă etapă a ceea ce rușii denumesc ”operațiunea militară specială” din Ucraina. „Începe o nouă etapă a acestei operațiuni și sunt sigur că acesta va reprezenta un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune India Today, citat de Reuters.

12:18 Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din oraş, a susținut marți purtătorul de cuvânt al miliţiilor din autoproclamata republică populară Doneţk, Eduard Basurin.

"Din câte ştiu eu, unele grupuri de asalt, alese special pentru această misiune, şi-au început deja activitatea şi, pentru aceasta, ne ajută şi Federaţia Rusă, cu aviaţia şi artileria sa", a declarat Basurin.

Un comandant al regimentului Azov spunea, într-un mesaj transmis pe Telegram liderilor lumii, că forțele ruse trag intenționat și „fără discernământ”, folosind toate tipurile de artilerie, asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc sute de femei și copii, potrivit CNN. Azovstal este ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol, acolo aflându-se și trupele ucrainene care apără orașul.

12:12 Noua Zeelandă a impus noi sancțiuni împotriva unor instituții financiare din Rusia, între care Banca Centrală, a anunțat marți ministrul de Externe, Nanaia Mahuta, citată de CNN.

Sancțiunile vizează 18 instituții financiare care ar fi finanțat invazia Ucrainei de către Rusia și care reprezintă aproximativ 80% din totalul activelor bancare ale Rusiei, a spus Mahuta.

De ce este puțin probabil ca trupele ruse să aibă în Donbas un succes mai mare decât până acum

12:11 Un parlamentar ucrainean a cerut azil politic la Moscova, acuzând că este cercetat pentru trădare fiindcă i-a urat „La mulți ani” lui Vladimir Putin

12:10Ce pierderi ar fi suferit Rusia până acum - nou bilanț al Armatei Ucrainei:

11:40Ofensiva din Donbas: De ce este puțin probabil ca trupele ruse să aibă un succes mai mare decât până acum

11:28Armata rusă a invitat Batalionul Azov să se predea, „din principii pur umanitare” / Mesajul „măcelarului din Mariupol”

11:16Grecia a sechestrat un petrolier rusesc aflat în largul insulei Evia, ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, a declarat un oficial grec al ministerului de resort. Este vorba de nava Pegas, sub pavilion rusesc și cu un echipaj format din 19 membri.

11:11O dronă rusească Orlan-10 precum cea care s-a prăbușit în România luna trecută a fost doborâtă de ucraineni deasupra Odesei

11:05Institutul pentru Studierea Războiului spune că ofensiva rușilor în Est nu va avea un succes cu mult mai mare decât ofensivele anterioare”, pe fondul moralului foarte scăzut al soldaților și al provocărilor logistice continue.

Klaus Iohannis, la consultările cu liderii statelor aliate convocate de Biden

10:54 Câtă susținere are, de fapt, Vladimir Putin în Rusia? Majoritatea rușilor nu se declară deranjați de plecarea companiilor străine

10:34Emmanuel Macron spune că folosirea de arme chimice în Ucraina nu reprezintă o „linie roșie” pentru Franța

10:33VIDEO Loviturile din Liov cu rachete de croazieră, surprinse pe filmare una după alta.

10:20„Făcând pași în direcția obținerii păcii în Ucraina, am ajuns la Sofia pentru a mă întâlni cu conducerea bulgară”, scrie pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Bulgaria este prietenul și partenerul nostru european. De asemenea, am simțit sprijinul poporului bulgar în acest moment critic pentru noi, a mai spus Kuleba.

10:17Președintele Klaus Iohannis va participa, marți, de la ora 16.45, la consultări găzduite de președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale, a anunțat Administrația Prezidențială. Discuțiile vor avea loc prin videoconferință.

10:11Rusia a susținut că în atacurile cu rachete lansate luni la Liov a fost distrus un depozit cu ajutor militar american pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune însă că Statele Unite nu au date complete despre recentele atacuri ale Rusiei, dar că până acum nu există niciun indiciu că depozitul cu echipamente occidentale ar fi fost vizat sau distrus de bombardamente.

10:04De la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, cel puțin 205 copii au fost uciși, iar alți 367 au fost răniți în urma bombardamentelor, conform informațiilor transmise marți de către Procuratura Ucrainei. Cifrele reale sunt considerate mai mari, deoarece nu includ victimele copii din zonele în care au loc ostilități și din zonele ocupate temporar.

09:59VIDEO Lovitura spectaculoasă a unui tanc ucrainean ce distruge un blindat după ce trage printr-o clădire

VIDEO Bombardamente asupra combinatului din Mariupol, unde s-ar adăposti sute de femei și copii

09:50 Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat la un post de radio francez că se pregătește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc la nivelul Uniunii Europene, adăugând că președintele Franței, Emmanuel Macron, ăși dorește o astfel de măsură.

09:47Marți este a treia zi la rând în care nu pot fi deschise coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, conform vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk, citată de The Guardian.

"Astăzi, 19 aprilie, din păcate, nu există coridoare umanitare. Bombardamentele intense continuă în Donbas. În Mariupol, rușii refuză să deschidă un coridor pentru civili în direcția Berdiansk.Continuăm negocierile dificile privind deschiderea coridoarelor umanitare în regiunile Herson și Harkov", a spus vicepremierul Ucrainei.

09:25Comandant ucrainean: Trupele ruse bombardează intenționat, cu toate tipurile de arme, combinatul din Mariupol unde se adăpostesc sute de femei și copii

09:22 VIDEO „Contraofensiva” de imagine a Kremlinului la ONU: O bunicuță pro-rusă ce primește mâncare de la soldații ucraineni

09:10Procuratura din Fiji a solicitat instanței locale să emită un ordin prin care să interzică super-iahtului rusesc Amadea să părăsească apele teritoriale, scrie Fiji Times. Solicitarea procuraturii a fost făcută în baza Legii privind asistența reciprocă în materie penală, la insistențele SUA.

09:00Japonia va trimite Ucrainei măști și combinezoane concepute pentru a proteja împotriva armelor chimice, precum și drone, a anunțat marți Ministerul Apărării din Japonia.

Rusia a început ofensiva în estul Ucrainei

08:57 Forțele armate ale Rusiei și-au lansat luni noaptea ofensiva în estul Ucrainei, încercând să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga lungime a frontului la primele ore ale zilei de marți

08:40Peste 7.000 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, potrivit Parchetului ucrainean.

08:08EXCLUSIV. Cum se poartă militarii ruși cu ucrainenii care scapă din orașele ocupate și fug spre vest: „Pe bărbați îi căutau de tatuaje cu simbolistica Ucrainei”

06:46Un avion trimis de la Moscova pentru a recupera diplomații ruși expulzați din Spania și Grecia a fost forțat să facă un ocol de 15.000 km din cauza interdicțiilor UE aplicate avioanelor rusești, potrivit datelor FlightRadar.

06:30Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU se reunesc marți pentru a discuta un proiect de rezoluţie - susţinut de Washington - obligându-i pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto, cu alte cuvinte vizând să fie folosit mai puţin

06:02Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul

05:03Preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să viziteze în curând în Ucraina, în pofida dorinţei exprimate în acest sens de omologul său Volodimir Zelenski, a indicat luni Casa Albă, notează AFP.

04:45Președintele american Joe Biden va discuta marți cu aliații despre criza din Ucraina, inclusiv despre cum să se coordoneze în vederea tragerii la răspundere a Rusiei, a declarat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters.

Orașul Kreminna din estul Ucrainei, capturat de ruși

04:31Trupele ruse ar fi capturat orașul Kreminna din estul Ucrainei, guvernatorul regional cerând oamenilor să plece și să-și salveze astfel viața. „În prezent, controlul asupra orașului Kreminna este pierdut, au loc lupte de stradă”, a scris guvernatorul Luhanskului, Sergheii Gaiday, pe Telegram. „Rușii au împușcat oameni care încercau să părăsească Kreminna”, a adăugat el, susținând că patru persoane au fost ucise în timp ce încercau să se evacueze.

04:23​Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina. „De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucha și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a spus Macron la un post de televiziune.

01:50Zelenski speră ca Ucraina să obţină statutul de țară candidată la UE „în câteva săptămâni”

00:55 Oficial ucrainean: Rușii au lansat luni o ofensivă în trei regiuni pentru a străpunge liniile frontului

00:15Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul Ucrainei: „Au început bătălia pentru Donbas”

23:38Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, despre afirmaţiile Rusiei privind „mercenari” români care luptă în Ucraina: Nu avem cetăţeni care să fi trecut în Ucraina în această perioadă. Fiind „graniţă Schengen”, avem o statistică foarte exactă

Cele mai importante momente ale zilei de luni:

  • Președintele american Joe Biden va discuta marți cu aliații despre criza din Ucraina, inclusiv despre cum să se coordoneze în vederea tragerii la răspundere a Rusiei
  • Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul Ucrainei: „Au început bătălia pentru Donbas”
  • Armata SUA va antrena ucrainenii în domeniul folosirii unor arme ale artileriei începând chiar din zilele următoare, a declarat un înalt oficial al Pentagonului
  • Cel puțin 1.000 de civili se ascund în adăposturi sub uriașa fabrică de oțel Azovstal din orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, au spus oficialitățile ucrainene, adăugând că Rusia bombardează în continuare fabrica
  • Invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei, producând costuri estimate la 100 de miliarde de dolari, a spus un ministru ucrainean, adăugând că reconstrucția ar putea fi realizată în doi ani folosind activele rusești înghețate.
  • Rusia a semnalat o posibilă reducere suplimentară a dobânzilor și creșterea cheltuielilor bugetare pentru a ajuta economia să se adapteze la sancțiunile occidentale, țara îndreptându-se spre cea mai profundă contracție economică din 1994.
  • Oficial ucrainean: Rușii au lansat luni o ofensivă în trei regiuni pentru a străpunge liniile frontului
  • Putin onorează brigada acuzată de Ucraina pentru crimele împotriva civililor de la Bucha