În cea de-a 56-a zi a invaziei ruse, cele mai grele lupte se duc în Estul Ucrainei. Situația de la Mariupol rămâne cât se poate de gravă, rușii plănuind să "niveleze totul până la pământ" la Azovstal, potrivit unor interceptări.Administrația Biden intenționează să anunțe un alt pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari în vreme ce aliații sunt pregătiți pentru "noi sancțiuni" împotriva Moscovei.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de miercuri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

07:00Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici.

06:29Un înalt oficial de la Kiev a acuzat Comitetul Internațional al Crucii Roșii că lucrează „concertat” cu Rusia în Ucraina, acuzație pe care organizația a negat-o. Avocatul Poporului Lyudmyla Denisova a criticat anunțul făcut luna trecută de Crucea Roșie cum că ar urma să deschidă o filială în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, pentru a ajuta refugiații ucraineni. Aceștia au fst între timp deportați forțat în Rusia.

06:05 Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai

00:44Boris Johnson compară negocierile de pace cu Putin cu negocierile cu un crocodil care ți-a înhățat piciorul

00:09Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral

23:55Cum violează și torturează rușii în războiul din Ucraina

22:47 Rusia suplimentează numărul de grupuri tactice de batalion / Alte 17 au fost aduse în Ucraina doar în ultima săptămână

22:11 Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale prezenți miercuri la reuniunea G20, în marja reuniunilor FMI și Băncii Mondiale, au ieșit din sala de ședințe sau și-au închis ecranele pentru a protesta față de prezența Rusiei, care a invadat Ucraina, potrivit AFP.

21:58SUA au impus noi sancțiuni Rusiei: Sunt vizate o bancă, oligarhi și compania de minare a criptomonedelor Bitriver

21:30UE va face „totul” pentru ca Ucraina să „câștige războiul”, i-a spus Charles Michel lui Zelenski

Eșec parțial al culoarului umanitar de la Mariupol, în ciuda acordului dintre Rusia și Ucraina

21:00Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat pe Telegram că „coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat așa cum era planificat astăzi”.

Deși zeci de oameni au reușit să fugă din oraș, primarul lui Mariupol a sperat ca 6.000 să fie evacuați astăzi.

Vereșciuk a spus că acest eșec se datorează „lipsei de control a Rusiei asupra propriii militari pe teren”.

21:0080% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei - guvernator regional

20:20Șeful ONU le cere, separat, lui Putin și Zelenski să îl primească în vizită

20:10Pentagonul spune că nu a dat avioane Ucrainei... ci ar fi înțeles că a fost vorba de oferta unei „alte țari din regiune”

19:48 Marina Ovsiannikova în Die Welt: Am făcut parte din mașina de propagandă a lui Putin. Voi face tot posibilul să o distrug

19:42Guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kyrylenko a spus miercuri au ajuns mai puține autobuze decât erau planificate la civili din orașul ucrainean asediat Mariupol și nu au fost evacuați mulți oameni.

19:39Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că rămâne pregătit să schimbe prizonierii de război ruși în schimbul trecerii în siguranță a civililor și a trupelor ucrainene din Mariupol.

19:33 Au supraviețuit Holocaustului, dar au fost omorâți de războiul rus

18:56„Cine nu dă arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă și exterminarea ucrainenilor”, spune Kievul

18:43OFICIAL: Jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon 2022

Rusia anunță că a testat cu succes noua sa rachetă balistică, numită de Putin „o armă unică”

18:36Zeci de civili s-au îmbarcat miercuri într-un mic convoi de autobuze în orașul ucrainean asediat Mariupol, care a plecat apoi de la un punct de evacuare către teritoriul controlat de Ucraina, au declarat doi martori Reuters.

Autoritățile orașului Mariupol au declarat miercuri mai devreme că speră să evacueze aproximativ 6.000 de persoane în baza unui acord preliminar cu Rusia privind stabilirea unui coridor sigur.

18:22Putin promite că, datorită războiului, „viața se va schimba în bine” în Donbas, „așa cum s-a întâmplat” și în Crimeea

18:17Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că 1.000 de civili se adăpostesc în uzina AZOVSTAL din Mariupol, potrivit Reuters.

18:00VIDEO Rusia a anunțat că a testat cu succes noua sa rachetă balistică: Este „o armă unică”

17:58 Brigada „onorifică” a Rusiei a fugit eroic din Ucraina cu toalete furate - oficial ucrainean

17:52Germania va opri total importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului - Annalena Baerbock

17:34Reacția Kremlinului după ce presa internațională a scris că jucătorii din Rusia vor fi interziși la Wimbledon 2022

17:33Aliații NATO ar putea fi implicați în crearea unui coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol

17:15Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskia postat un videoclip cu el și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află astăzi în vizită la Kiev. Potrivit lui Zelenski „s-au discutat sancțiuni împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar oferit statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE. Vă mulțumim pentru o întâlnire semnificativă și pentru solidaritate cu poporul Ucrainei”.

16:56Un nou avertisment al Rusiei pentru Suedia și Finlanda privind aderarea la NATO: „Nu vor avea de ce să fie surprinși” de consecințe, „au fost informați”

16:50Armata rusă propune noi măsuri pentru a secretiza și mai mult numărul real al soldaților pierduți în Ucraina

16:38Trupele ucrainene au oprit înaintarea forțelor ruse din orașul Izium din nord-estul spre Sloviansk, din apropiere, a declarat miercuri un consilier prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici.

„Și-au concentrat forțele acolo, acolo încearcă să avanseze, dar până acum nu au reușit”, a spus el într-o adresă video.

Finlanda a început dezbaterea cu privire la aderarea la NATO

16:31Parlamentul finlandez a început dezbaterea privind aderarea la NATO

16:22 Kremlinul, deranjat de întrebările privind scufundarea navei Moskva:„No comment”

16:08Cum vrea Rusia să îi forțeze pe ucraineni să lupte împotriva propriei țări în Zaporojie și Herson - minister ucrainean

15:34Vladimir Putin îi va vizita pe soldații ruși răniți în Ucraina „când va veni momentul”, spune Kremlinul

15:17Ultimatumul de la Mariupol a expirat: Rușii susțin că 5 persoane s-ar fi predat

14:38Serviciul secret al Rusiei ar fi început arestarea propriilor oameni din regiunile separatiste din estul Ucrainei (Kiev)

14:27Orașul cu cea mai mare concentrare de trupe rusești în Ucraina. Temeri că va deveni următorul Bucha

14:17Președintele Consiliului European Charles Michel, care a sosit miercuri într-o vizită surpriză în Ucraina, a fost la Borodianka, orașul situat la 40 de km nord-vest de capitala Kiev. Orașul a fost distrust în mare parte de bombardamentele rușilor. ”Istoria nu va uita crimele de război comise aici”, a transmis oficialul.

13:59Moscova o amenință pe Maia Sandu: Rep. Moldova ar putea ajunge la ”coșul de gunoi al istoriei”, dacă nu e mai atentă

13:29Parlamentul Finlandei va începe miercuri dezbaterile privind aderarea țării la NATO.

„Ofertă de pace” trimisă de către Rusia Ucrainei

13:17 Rusia a trimis Ucrainei o ofertă de pace

12:35VIDEO Imaginea dezastrului din Mariupol: Tancurile rusești rad totul de pe suprafața pământului

12:09 Imagini de la combinatul Azovstal din Mariupol

11:53Tot mai mulți oficiali de la Moscova, îngrijorați de războiul lui Putin: ”O greșeală catastrofală”

11:39Ucraina contrazice Pentagonul: Am primit doar piese de schimb, nu avioane de luptă

10:58Ce trupe ar fi pierdut până acum Rusia / Ce echipamente militare ar fi pierdut Ucraina - bilanțul celor două armate după 8 săptămâni de război

10:40VIDEO Ca la tir: Momentul în care ucrainenii bombardează o casă ocupată de soldații ruși / „Orcii” fug în toate direcțiile

10:14Înregistrarea video a apelului lansat de comandatul brigăzii de la complexul Azovstal care a cerut comunității internaționale ”extragerea” din zonă, precizând că acestea s-ar putea să fie ultimele ore sau zile de viață. Amintim că rușii au dat un nou ultimatum pentru ca soldații ucraineni să depună armele în cursul zilei de miercuri. Niciun militar ucrainean nu s-a predat până acum.

10:00Președintele Consiliului European Charles Michel se află la Kiev, ”în inima Europei libere și democrate”. Oficialul a publicat o fotografie cu ceea ce pare a fi momentul sosirii în gara din Kiev. Este vorba despre o vizită surpriză, evenimentul nefiind anunțat pe agenda acestuia.

09:40Japonia a revocat clauza națiunii celei mai favorizate acordate Rusiei

09:16Cele două părți ar fi ajuns la un acord preliminar în vederea deschiderii unui cordon umanitar la Mariupol, pentru evacuarea civililor, a femeilor, copiilor și bătrânilor, a anunțat miercuri vicepremierul Ucrainei, transmite Reuters.

09:10Jumătate de milion de ucraineni deportați în nordul Rusiei și insula Sahalin (oficial ucrainean)

Noi atacuri lansate de ruși în Luhansk

08:51Rușii au lansat atacuri asupra unor zone rezidențiale din alte două orașe din regiunea Luhansk, dar și asupra conductei de gaze, a anunțat guvernatorul acesteia, potrivit Nexta.

08:47A fost restabilită comunicarea directă cu centrala nucleară de la Cernobîl, transmite Agenția Internațională pentru Energie Atomică

08:31Atacurile trupelor ruse asupra orașelor Ucrainei arată intenția de a distruge infrastructura și de a împiedica deplasarea forțelor militare ucrainene și aprovizionarea acestora cu armament, transmite ministerul britanic al apărării. De asemenea, britanicii mai spun că rușii continuă să își consolideze prezența militară la granița de est a Ucrainei.

08:18Forțele ruse au lansat un nou atac în regiunea Luhansk / 130 de soldați ruși ar fi fost răniți, susține armata Ucrainei

08:05Două înregistrări video publicate pe rețelele sociale surprind distrugerile produse de atacurile armatei ruse în Rubijne și Lisichansk, două orașe din apropiere de Severodonetsk în regiunea Luhansk, relatează miercuri CNN. Într-un video filmat marți în Lisichansk o mașină care merge spre nord-vest, pe Drumul 66, surprinde dezastrul din jur. În imagini apar un centru comercial, o piață și un aprozar distruse în atacuri.

"Ieri, orcii (rușii- n.red) au început ofensiva”, se aude vocea din off comentând imaginile. "Acum, bombardamentele sunt tot mai frecvente în zonă”. Persoana care narează spune că forțele ucrainene au reușit totuși să opună rezistență și să rămână pe poziții.

Al doilea video, filmat luni, arată dezastrul dintr-o zonă rezidențială din sud-estul orașului Rubijne: blocuri transformate în ruine, fumul încă plutind în aer după atacurile aeriene. CNN preciează că a verificat autenticitatea acestor filmări.

07:36Poveștile piloților americani de F-35care zboară în misiuni pe flancul estic

07:23Rușii dau un nou ultimatum ”naționaliștilor și mercenarilor” de la uzina Azovstal din Mariupol

07:07Un eșec decisiv al Rusiei în Ucraina ar putea reprezenta un moment Suez pentru Moscova

06:23​Zeci de tineri etiopieni s-au strâns în fața ambasadei Rusiei din capitala Addis Abeba, în urma zvonurilor că soldații ar fi recrutați pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie The Guardian. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei, Maria Chernukhina, a declarat că nu are loc nicio recrutare în Etiopia.

06:15S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

05:20China a criticat acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, într-o serie de observații făcute la ultimul briefing al Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.

05:06Un magnat rus a condamnat „masacrul” Moscovei în Ucraina și a cerut Occidentului să pună capăt „războiului nebunesc”, într-o postare pe Instagram. "Nu văd un SINGUR beneficiar al acestui război nebunesc! Oameni și soldați nevinovați mor", a scris Oleg Tinkov, 54 de ani.

02:15 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți seară,că situația din Mariupol este „infiorătoare și neschimbată”

01:19 Aleksei Navalnîi spune că soldaţii ruşi au ucis un bărbat numit Ilia Navalnîi, în Bucha, doar pentru că avea acelaşi nume de familie

00:50SUA pregătesc un alt pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina (surse CNN)

23:47Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și întări forțele aeriene (Pentagon)

23:27 Ucraina susține că Rusia folosește bombe anti-buncăr la uzina Azovstal

22:31 Afişarea literei „Z” şi a altor simboluri ale invaziei ruse în Ucraina, interzisă prin lege în Lituania

21:56Criptomonedele nu pot ocoli sancțiunile impuse, asigură șefa FMI / Banca centrală a Rusiei vrea o monedă digitală

Principalele evenimente ale zilei de marți:

  • Forțele ucrainene au respins tentativele de înaintare ale forțelor ruse în Donbas, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.
  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că „situația de la Mariupol rămâne cât se poate de gravă”
  • Luptătorii susținuți de ruși încearcă să ia cu asalt un complex industrial din Mariupol, unde se spune că trupele ucrainene și civilii ar fi ascunși.Rușii plănuiesc să "niveleze totul până la pământ" la Azovstal -Interceptări comunicații
  • Administrația Biden va anunța un alt pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

21:35VIDEO Cum se trăiește războiul la Odesa? ”Psihic, nu suntem bine...dar life is life!”