Detaliile ultimului pachet erau încă în curs de discuție și ar putea suferi modificări, dar marți, președintele american Joe Biden a declarat că SUA intenționează să trimită mai mult armament în Ucraina, potrivit CNN.

armament SUA-Ucraina (Sursa: Facebook)Foto: Hotnews

Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că cel mai nou pachet ar putea fi aprobat în următoarele 36 de ore, deși un alt oficial al administrației a spus că momentul nu este cert și că ar putea fi în următoarele zile.

Mărimea pachetului ar putea, de asemenea, să se schimbe în ultimul moment, a spus cel de-al doilea oficial.

Cel mai recent pachet vine la doar o săptămână după ce administrația Biden a autorizat un alt pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, care a inclus artilerie și radare anti-artilerie pentru prima dată de la începutul invaziei rusești.

Administrația Biden depune eforturi pentru ca asistența de securitate să ajungă cât mai repede posibil în Ucraina, deoarece consideră că războiul se află într-o etapă critică, iar asistența continuă a SUA ar putea face diferența atunci când va începe asaltul mai agresiv al Rusiei în estul Ucrainei, au declarat cei trei oficiali ai administrației.

Terenul mai deschis din acea regiune favorizează utilizarea artileriei și a sistemelor cu rază lungă de acțiune, motiv pentru care administrația a pus accent pe aducerea rapidă a acestor tipuri de sisteme pe măsură ce luptele se îndepărtează de Kiev și se îndreaptă spre regiunea Donbas.

De asemenea, regiunea se învecinează cu Rusia, ceea ce permite forțelor rusești să mențină linii de aprovizionare mai scurte, necesare pentru a susține un asalt. Ucraina și Rusia –direct sau prin separatiști- au luptat în regiunea Donbas în ultimii opt ani, ceea ce face ca acest teritoriu să fie familiar pentru ambele forțe.

Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a refuzat să precizeze numărul, tipul sau originea aeronavelor, potrivit AFP.

"Astăzi au mai multe avioane de vânătoare decât aveau în urmă cu două săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă.

"Fără a intra în detalii despre ceea ce oferă alte țări, aș spune că au primit avioane suplimentare și piese de schimb pentru a-și mări flota", a adăugat el.

El nu a precizat tipul de avioane furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de săptămâni întregi, dar a sugerat că sunt de fabricație rusă.

___