China a criticat acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, într-o serie de observații făcute la ultimul briefing al Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că perspectiva unui conflict prelungit este „îngrijorătoare” și a cerut încetarea acestuia.

„Solicităm Rusiei și Ucrainei să adere la dialog și negociere și să pună bazele unor condiții de încetare a focului”, a spus Zhang Jun.

Ambasadorul a emis câteva critici la adresa liderilor occidentali cu privire la furnizarea de arme Ucrainei și la sancțiunile împotriva Rusiei.

Continuarea trimiterii de arme ofensive nu va aduce pace. Nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul și să agraveze și mai mult catastrofa umanitară.”

În ceea ce privește sancțiunile, el a susținut că țările în curs de dezvoltare „suportă greul”

Trebuie să acordăm atenție și să eliminăm impactul negativ al sancțiunilor... Sancțiunile au avut efecte de propagare grave, iar multe țări în curs de dezvoltare, care nu iau parte la conflict au plătit un preț mare pentru el. Acest lucru nu este nici corect, nici rezonabil...

De asemenea, trebuie subliniat că înghețarea arbitrară a rezervelor valutare ale altor țări constituie, de asemenea, o încălcare a suveranității, astfel de practici subminând fundamentul stabilității economice mondiale și aducând noi incertitudini și riscuri relațiilor internaționale.