„Există o oarecare speranță că rușii ar putea permite” trecerea în siguranță a civililor și a soldaților răniți din Mariupol, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că înțelege că „vor fi aliați NATO implicați în asta dacă se va întâmpla”, relatează CNN.

Victoria NulandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu toate acestea, un astfel de aranjament „s-a destramat de mai multe ori înainte” și, în cele din urmă, depinde de ruși să permită trecerea în siguranță, a avertizat subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland.

Asediul asupra orașului Mariupol vorbește „despre brutalitatea acestui război” și despre crimele de război pe care Vladimir Putin le comite, a adăugat Nuland.

Miercuri dimineața, comandantul brigăzii de la Azovstal a făcut un apel la comunitatea internațională, afirmând că luptătorii ucraineni nu mai pot rezista foarte mult și își trăiesc ”ultimele zile sau ore” de viață, după ce separatiștii pro-ruși dăduseră un nou ultimatum.

Separatișii susținuți de ruși au transmis la scurt timp după expirarea ultimatumului, la ora 14.00 (ora Moscovei) că 5 persoane s-au predat.

Prim-adjunctul șefului Ministerului Informațiilor din așa-zisa Republica Populară Donețk (DPR), Daniil Bezsonov, a declarat într-o emisiune TV că cinci soldați ucraineni care părăsiseră teritoriul Azovstal din Mariupol s-ar fi predat, scrie TASS. ”Un mesaj despre acest lucru a fost postat în urmă cu câteva minute de canalul Telegram al Miliției Populare a RPD”, a spus el, potrivit sursei citate.