Cel mai cunoscut opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a afirmat, marţi, că soldaţii ruşi au ucis un bărbat în vârstă 60 de ani pe nume Ilia Navalnîi în oraşul ucrainean Bucha, aparent doar pentru că avea acelaşi numele de familie, relatează News.ro citând Reuters.

Mormânt în Bucha - sute de civili au fost uciși de trupele ruse în acest oraș ucraineanFoto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia

Aleksei Navalnîi a distribuit pe Twitter o fotografie cu paşaportul unui bărbat numit Ilia Ivanovici Navalnîi, despre care a spus că părea să fi fost lăsat în mod deliberat lângă un cadavru din Bucha (Bucea).

„O persoană complet nevinovată a fost ucisă de călăii lui Putin (cum să-i mai numesc? cu siguranţă nu «soldaţi ruşi») pentru că purta acelaşi nume”, a scris Navalnîi pe Twitter.

„Se pare că ei sperau să fi fost vreo rudă de-a mea (...) Totul indică că l-au omorât din cauza numelui său de familie. De aceea, paşaportul său a fost aruncat sfidător în apropiere”, a mai scris Navalnîi.

Opozantul Kremlinului a mai spus că nu ştie dacă bărbatul este sau nu o rudă a sa, dar că provine din acelaşi sat ca tatăl său. El a reînnoit apelul către cetăţenii ruşi să demonstreze împotriva războiului din Ucraina.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat anul trecut când s-a întors în Rusia, după ce a primit îngrijiri medicale în Germania în urma otrăvirii sale cu Noviciok, un agent neurotoxic creat în epoca sovietică.

El l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este responsabil de atac. Kremlinul dezminte acuzaţiile.

Navalnîi a fost condamnat în luna martie la nouă ani de închisoare, după ce ar fi fost găsit vinovat de escrocherie şi ultraj. El poate posta conţinut pe reţelele sociale prin intermediul avocaţilor şi susţinătorilor săi.

Informaţii iniţiale indicau că bărbatul este o rudă îndepărtată a opozantului rus, potrivit Nexta.

___