Noi imagini ale dezastrului provocat de armata Rusiei în orașul strategic Mariupol au fost publicate pe rețele sociale. Pe străzile deja devastate, tancurile rusești trag direct în clădirile rezidențiale care au mai rămas în picioare după aproape două luni de asediu. Abia spre finalul înregistrării apare un schimb de focuri, ca semn că în clădiri s-ar afla apărători ai orașului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înregistrări ale tancurilor rusești care se plimbă pe străzile unui oraș deja devastat, trăgând deliberat în blocuri ar fi fost publicate de Russia Today. Abia spre finalul înregistrării apare un schimb de focuri, ca semn că în clădiri s-ar afla apărători ai orașului.

De asemenea, pe Twitter au apărut și noi imagini de la combiantul metalurgic Azovstal unde s-au retras soldații ucraineni, dar, potrivit presei locale, și o parte din civili.

Soldații ucraineni au făcut un apel la comunitatea internațională să îi ajute, transmițând că s-ar putea să fie ultimele zile sau ore în viață.

Pe de altă parte, primarul orașului a precizat că, în baza unui acord cu rușii, ar urma să fie deschis un cordon umanitar și speră la evacuarea a 6.000 de persoane cu 90 de autobuze. Peste 100.000 de civili ar mai fi captivi în Mariupol, în timp ce zeci de mii au fost uciși, a spus primarul.

Rusia dă un nou ultimatul soldaților din Azovstal să se predea / Soldații ucraineni din Mariupol „își trăiesc ultimele zile”

Ministerul rus al apărării a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care se află la complexul metalurgic Azovstal din Mariupol.

„Având în vedere principiile strict umanitare, forțele armate ale Rusiei propun, din nou, ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 14.00 (ora Moscovei), 20 aprilie, și să depună armele”, a transmis ministerul rus al apărării.

Soldaţi asediaţi „îşi trăiesc poate ultimele zile", a afirmat unul dintre ei.

„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi", a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.

„Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe", a adăugat el.

Alte imagini din Mariupol:

-----