Imagini publicate de regimentul Azov, care în aceste zile reprezintă practic ultimele eforturi de rezistență a Mariupolului, arată cum un militar ucrainean angajează în luptă un transportor blindat al rușilor.

Atacul Azov asupra unui blindat rusescFoto: Captura video

Pe imagini se vede cum un militar ucrainean înarmat cu un lansator de rachete iese pe stradă, ochește rapid și lansează asupra unui blindat rusesc aflat la doar circa 100-200 de metri distanță.

Imediat după ce lansează atacul militarul se retrage în clădire, apoi verifică rezultatul atacului și exclamă: „Yes!”.

Din imagini, însă, reiese și un aspect important: militarul ucrainean folosește un lansator anti-tanc de proveniență occidentală ce ar fi fost livrat în Ucraina abia la finele lunii martie, mult după începerea asediului din Mariupol. Acest lucru înseamnă că aprovizionarea rezistenței ucrainene din Mariupol s-a făcut și după demararea luptelor cu forțele rusești și începerea asediului.

Din imagini lansatorul folosit de militarul ucrainean pare a fi unul de tip MATADOR RGW-90 HH, un lansator ușor de rachete anti-blindate dezvoltat de Germania, Israel și Singapore.

Lansatorul poate fi folosit în special împotriva blindajului ușor, a tancurilor și transportoarelor de trupe, dar și împotriva unor pereți sau zone fortificate după care se ascund trupe inamice. Lansatorul e gândit să poată fi folosit cu siguranță și din zone închise/interioare de clădiri.

Vezi și:

---

Urmărește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.