Parlamentul Lituaniei a votat marţi o lege care interzice afişarea publică a literei „Z”, panglica Sfântului Gheorghe în culorile negru şi portocaliu şi alte simboluri considerate ca exprimare a sprijinului pentru invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

Litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina, afișată pe un panou publicitar în Sankt PetersburgFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Vehiculele militare ruse în Ucraina sunt marcate vizibil cu litera „Z”, iar aceasta a început să apară pe social media, pe articole de îmbrăcăminte şi în alte locuri în semn de susţinere a războiului dus de Rusia.

De asemenea, aleşii lituanieni au aprobat ridicarea nivelului maxim al amenzii la 900 de euro pentru persoane fizice şi 1.500 euro pentru persoane juridice, în cazul încălcării.

Panglica Sfântului Gheorghe, introdusă prima dată în semn de onoare de către Ecaterina cea Mare, a câştigat în semnificaţie în lumea rusofonă după ce separatiştii din estul Ucrainei au adoptat-o ca simbol al sprijinului lor pentru Rusia în 2014. În acel an, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ulterior izbucnind un conflict în estul Ucrainei între forţele proguvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova.

Unei interdicţii anterioare privind expunerea publică a simbolurilor naziste şi sovietice, parlamentul Lituaniei a adăugat acum o prevedere pentru „simbolurile regimurilor totalitare sau autoritariste utilizate în trecut sau folosite în prezent pentru a promova agresiunea militară, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise de regimurile respective”.

Decizia Lituaniei urmează unor măsuri similare luate de Letonia şi de Republica Moldova.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a cerut, în luna martie, o interdicţie universală a utilizării politice a literei „Z”, afirmând că aceasta semnifică „crime de război ruse, oraşe bombardate, mii de ucraineni ucişi”.

În 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.

___