Utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancțiunile internaționale, cum ar fi cele impuse Rusiei de către țările occidentale, a declarat marți directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu există dovezi solide că banii digitali pot fi folosiți pentru a eluda sancțiunile. De ce nu? Pentru că sistemul financiar are încă un rol important de jucat", a declarat Georgieva într-o discuție online în cadrul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

"Nu suntem încă într-o etapă în care să vedem dovezi că aceasta este o modalitate de a ocoli sancțiunile. (...) Sancțiunile împiedică foarte clar tranzacțiile", a declarat directorul general al FMI.

Subiectul este studiat îndeaproape de către Fond la nivel mondial. Cazul Rusiei, căreia țările occidentale i-au impus mai multe runde de sancțiuni economice de la începutul invaziei din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, este urmărit cu atenție deosebită.

În ceea ce privește partea ucraineană, autoritățile "au fost foarte interesate de monedele digitale înainte de război. Așa că au depus multă muncă", ceea ce, potrivit lui Georgieva, le-a permis ucrainenilor să primească ajutor "ieftin, rapid, să ajungă la cei care au nevoie de el și să fie distribuit imediat pentru a sprijini familiile".

Cu toate acestea, a precizat ea, aceasta a fost o mică parte din ajutorul total care a fost desfășurat, aproximativ "100 de milioane de dolari".

Georgieva a subliniat, de asemenea, că "Rusia însăși se îndreaptă spre o monedă digitală a băncii centrale. Nu a ajuns încă acolo, dar este interesată".

Mai multe forme de criptomonede coexistă, de la bitcoin la monede digitale emise de băncile centrale, un subiect la care lucrează numeroase țări, printre care China, care se află într-un stadiu avansat și este în curs de testare în condiții reale, și Statele Unite, care încă se gândesc dacă să creeze un cripto-dolar.

___