Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale prezenți miercuri la reuniunea G20, în marja reuniunilor FMI și Băncii Mondiale, au ieșit din sala de ședințe sau și-au închis ecranele pentru a protesta față de prezența Rusiei, care a invadat Ucraina, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președinția indoneziană a fost îndemnată luna trecută să excludă Moscova din G20. Cu toate acestea, a refuzat să facă acest lucru în numele imparțialității.

"Războiul este incompatibil cu cooperarea", a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, în deschiderea reuniunii G20, îndemnând Rusia să "se abțină de la participarea la reuniunile G20".

G20 reunește cele mai mari 20 de economii ale lumii, inclusiv SUA, China, India, Brazilia, Japonia, Franța și Germania.

Nereușind să obțină excluderea Moscovei, miniștrii, inclusiv dl Le Maire și secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, au decis să boicoteze sesiunile în care urmau să ia cuvântul oficiali ruși.

"Întâlnirile din această săptămână de la Washington au ca scop susținerea economiei globale, iar invazia ilegală a Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare serioasă la adresa economiei globale", a scris pe Twitter vicepremierul canadian Chrystia Freeland.

"Rusia nu ar trebui să participe sau să fie inclusă în aceste reuniuni", a adăugat ea.

Freeland și-a însoțit tweet-urile cu o fotografie care arată că oficialii occidentali au "părăsit plenara G20 când Rusia a încercat să intervină".

"Mulți miniștri de finanțe și bancheri centrali, inclusiv ministrul ucrainean Serghei Marchenko și secretarul Janet Yellen au plecat când Rusia a început să vorbească", a confirmat anterior o sursă apropiată delegației americane. "Alți miniștri și guvernatori, care se aflau în modul virtual, și-au oprit camerele de luat vederi.

Și la Londra s-a subliniat faptul că reprezentanții britanici au părăsit sala.

Miniștrii G7 au obținut, de asemenea, participarea Ucrainei, care nu este membră a G20, la reuniune.