Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele lor de vânătoare pentru a-și consolida forțele aeriene, dar nu și avioane întregi, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-și declarația din ziua precedentă, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

"Am înțeles că o ofertă din partea unei alte țări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei ... a fost pusă în aplicare. Nu este cazul", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. "Regret această greșeală”, a încheiat el.

Kievul a dezmințit miercuri dimineața că ar fi primit avioane de luptă noi după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, afirmând într-o postare făcută pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei că a primit doar piese și componente.

„Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri! Cu asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru restaurarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”, afirmă comandamentul militar de la Kiev.

Discuțiile despre avioanele primite de Ucraina vin în contextul în care armata rusă a declanșat luni ofensiva pe scară largă în estul Ucrainei pe care serviciile de informații de la Kiev și din Occident o anticipaseră de mai multe săptămâni.

Luptele grele continuă și miercuri, situația de la Mariupol rămânând cât se poate de gravă, rușii plănuind să „niveleze totul până la pământ” la uzina Azovstal, potrivit unor interceptări făcute de serviciile de informații ale Kievului.