Pentagonul a declarat marți că Ucraina a primit avioane de luptă și componente pentru aeronave după ce a fost invadată de Rusia, o informație pe care Kievul a dezmințit-o parțial, relatează AFP.

Mig-29 Fulcrum bulgaresc pe pistaFoto: PJF Military Collection/Alamy/ Profimedia

Anunțul făcut de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a venit la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, Statele Unite urmând să trimită Kievului în premieră și echipament greu în contextul escaladării luptelor.

Un alt oficial din cadrul administrației Biden a declarat marți pentru CNN că Statele Unite pregătesc un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Kiev a cărei valoare s-ar ridica tot la în jur de 800 de milioane de dolari.

Kirby a refuzat să precizeze ce tip de avioane de luptă a primit Ucraina, Kievul cerând astfel de aeronave încă din primele săptămâni ale invaziei, dar a sugerat că acestea sunt de fabricație rusească.

„Alte țări care au experiență cu acele tipuri de aeronave au putut să îi ajute [pe ucraineni] să aibe mai multe avioane în aer”, a precizat el, subliniind că Statele Unite nu au furnizat „avioane întregi” Ucrainei, ci doar piese de schimb.

Kievul ceruse deja partenerilor occidentali avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le folosească și pe care câteva țări din estul Europei le au în dotare.

Un posibil transfer de MiG-uri din Polonia a fost discutat la începutul lunii martie dar Washingtonul a respins planul din cauza temerilor că Rusia ar putea vedea mutarea drept o implicare directă a NATO în conflict.

Ucraina spune că nu a primit avioane de luptă din Occident

Kievul a dezmințit miercuri dimineața că ar fi primit avioane de luptă noi după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, afirmând într-o postare făcută pe pagina de Facebook a Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei că a primit doar piese și componente.

„Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri! Cu asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru restaurarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”, afirmă comandamentul militar de la Kiev.

Discuțiile despre avioanele primite de Ucraina vin în contextul în care armata rusă a declanșat luni ofensiva pe scară largă în estul Ucrainei pe care serviciile de informații de la Kiev și din Occident o anticipaseră de mai multe săptămâni.

Luptele grele continuă și miercuri, situația de la Mariupol rămânând cât se poate de gravă, rușii plănuind să „niveleze totul până la pământ” la uzina Azovstal, potrivit unor interceptări făcute de serviciile de informații ale Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 56-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.