Orașul ucrainean Izium - cunoscut drept poarta de intrare în regiunea Donbas - se confruntă cu lupte aprige, fiind folosit de forțele ruse drept punct de trecere pentru a ataca orașele din est. Acum, există temeri că Izium va deveni următorul Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război împotriva populației civile, inclusiv prin execuții și tortură, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Izium este orașul din Ucraina cu cea mai mare concentrare de trupe rusești și a căzut complet în mâinile rușilor la 1 aprilie.

Unele evacuări de civili au fost posibile înainte ca soldații ruși să ocupe orașul, unde acum mai sunt blocate între 10.000 și 15.000 de persoane, potrivit autorităților locale, citate de BBC.

Aproape 80% din clădirile rezidențiale ale orașului au fost distruse, iar liniile de tren au fost tăiate, spune viceprimarul orașului.

De mai bine de o lună, locuitorii nu au acces la ajutor umanitar, nu mai au electricitate, încălzire sau apă, potrivit șefului administrației militare Izium, Stepan Maselsky.

Maselsky, care se află într-o zonă deținută de Ucraina din jurul Izium, spune că contactul cu civilii este controlat de forțele ruse, care nu permit oamenilor să intre sau să părăsească zona.

„Avem rapoarte neconfirmate despre deportări de civili în Rusia. Oamenilor nu li se permite să se deplaseze în interiorul orașului”, a spus el.

Forțele armate ale Rusiei și-au lansat luni noapte ofensiva în estul Ucrainei, încercând să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga lungime a frontului la primele ore ale zilei de marți.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat marți că Moscova începe „o nouă etapă" a ceea ce numește „operațiunea militară specială" în Ucraina, despre care susține că va avea o „evoluție semnificativă".