Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marți - în cea de a 55-a zi a războiul declanșat de Vladimir Putin - că Moscova începe „o nouă etapă" a ceea ce numește „operațiunea militară specială" în Ucraina, despre care susține că va avea o „evoluție semnificativă".

Serghei LavrovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
  • "Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk.
  • Această operaţiune va continua. Următoarea fază a acestei operaţiuni începe.
  • Şi mi se pare că va fi un moment important al acestei operaţiuni speciale”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune India Today, conform Reuters.

Forțele armate ale Rusiei și-au lansat luni noapte ofensiva în estul Ucrainei, încercând să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga lungime a frontului la primele ore ale zilei de marți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-un mesaj televizat de luni noaptea că Rusia a lansat „Bătălia pentru Donbas” în est și că „o porțiune foarte mare a întregii armate ruse este concentrată acum pe această ofensivă”. „Nu contează câte trupe vor trimite rușii acolo, vom lupta. Ne vom apăra”, a subliniat el.

Andrei Yermak, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, a dat la rândul său asigurări că forțele ucrainene vor putea să țină piept ofensivei rusești în această „a doua fază a războiului”.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat marți dimineața că scopul ofensivei rusești este de a captura întregile regiuni Donețk, Luhank și Herson, în timp ce vestul Ucrainei este vizat de atacuri cu rachete.

CITEȘTE ȘI:

----------------