Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) spune, în evaluarea privind războiul din Ucraina publicată marți, că „este puțin probabil" ca ofensiva rusă în Donbas să aibă un succes mai mare decât cele anterioare, dar forțele ruse ar putea „obține câștiguri limitate”.

Tanc rusesc in MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Ofensiva pe scară largă a Rusiei în regiunea de est Donbas este în desfășurare, marți, în cea de a 55-a zi a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Cum a început Rusia ofensiva în estul Ucrainei

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite conturează, în evaluarea de marți, principalele acțiuni ale forțelor ruse, care au declanșat ofensiva pentru Donbas:

  • Trupele ruse au început o nouă fază a operațiunilor ofensive la scară largă în estul Ucrainei în 18 aprilie, probabil cu scopul de a captura în totalitate regiunile Donețk și Lugansk.
  • Au adus întăriri pe axa Donbas.
  • În 18 aprilie, au lansat atacuri la scară largă, cu artilerie grea, asupra zonelor Rubijne, Popasna și Marinka, după ce anterior au avut loc doar atacuri localizate și bombardamente de-a lungul liniei de contact. Forțele ruse nu au obținut niciun câștig teritorial major.

„Este puțin probabil" ca ofensiva rusă în Donbas să aibă un succes mai mare decât cele anterioare

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că „este puțin probabil" ca ofensiva rusă în Donbas să aibă un succes mai mare decât cele anterioare, dar forțele ruse ar putea „obține câștiguri limitate”.

Argumentele ISW:

  • Forțele ruse nu au luat pauza operațională care era probabil necesară pentru a reface unitățile avariate retrase din nord-estul Ucrainei.
  • Trupele retrase din jurul Kievului și care s-au întors să lupte în Donbas au fost, în cel mai bun caz, completate cu soldați din alte unități avariate.
  • Probleme semnificative de moral și de aprovizionare.
  • Este puțin probabil ca armata rusă să își fi rezolvat problemele principale cu care se confruntă - coordonare slabă, incapacitatea de a conduce operațiuni între țări și moralul scăzut.
  • Forțele ruse ar putea slăbi pozițiile ucrainene în estul Ucrainei prin concentrarea puternică și prin sporirea numărului de atacuri, dar probabil cu un cost ridicat.
  • Un succes brusc și semnificativ al ofensivei ruse rămâne însă foarte puțin probabil.

CITEȘTE ȘI: HARTĂ Cum arată Bătălia pentru Donbas: Trupele rusești au atacat pe toate fronturile în estul Ucrainei

.....................