80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei acum, a spus șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai, la CNN. Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranță nu se va opri aici și va merge mai departe”, a spus oficialul.

Tanc rusesc intr-o localitate din LuhanskFoto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Haidai a spus că, într-adevăr, așa cum spun rușii, a doua fază a războiului a început, dar a avertizat că nu este încă o „invazie completă și totală”.

„Cu siguranță ei (rușii) se răspândesc mult”, a spus el. „Ne-am stabilit apărarea în multe orașe. Ei încearcă să încercuiască trupele noastre, se desfășoară o mulțime de chestiuni urâte acolo... dar nu au avut succes până acum. Ne descurcăm bine în a le distruge echipamentul.”

„Avem o situație foarte gravă aici. Întregul teritoriu Lugansk este bombardat. Nu există un oraș sigur... Înțelegem că guvernul rus va merge înainte și va distruge totul în cale. Deci ceea ce facem este să încercăm să evacuăm pe toată lumea cât mai mult posibil”, a adăugat el.

70.000 care trăiesc în buncăre

Oficialul a făcut apel la civilii rămași să părăsească regiunea de est a Ucrainei pe măsură ce luptele se intensifică. El a spus că din cei 350.000 de oameni care locuiau pe teritoriul ucrainean Luhansk înainte de război, în jur de 70.000 au mai rămas până acum.

„Cei mai mulți oameni au plecat cu propriile mijloace de transport sau folosind autobuzele noastre naționale sau voluntarii. Nu avem idee când vor fi înființate coridoarele umanitare, dar evacuăm în fiecare zi. Ideea este că Rusia încalcă întotdeauna acordurile. Bombardele, în ciuda orelor de încetare a focului, continuă”, a adăugat el.

Majoritatea celor 70.000 de oameni care au rămas locuiesc în buncăre, pivnițe și adăposturi, într-o zonă în care bombardamentele au distrus rețeaua de electricitate și toate sursele de apă.

„Aceasta este a doua lună în care am avut toți acești oameni care trăiesc în esență în subteran”, a spus el.

„Încercăm să le furnizăm un fel de ajutor, (...) apă și să ne asigurăm că nu mor de foame... nu există aproape nicio furnizare stabilă de gaz, așa că situația este destul de disperată”, a adăugat el.

Rugat să facă o comparație între situația din Luhansk și orașul asediat Mariupol – care se confruntă cu o soartă similară de săptămâni întregi – Haidai a spus: „Noi, cel puțin, putem obține ajutor și, de fapt, putem evacua oamenii. Dar bombardamentele au loc în fiecare zi până la căderea nopții și, în acest sens, este foarte asemănător cu Mariupol.”

Întrebat cum vede că se va termina războiul, Haidai a spus pentru CNN că este posibil să existe o încetare a ostilităților printr-un acord politic, dar a adăugat că este greu să ai încredere în ruși.

„Ei mint tot timpul”, a spus el. „Toată lumea știe asta. Nimeni nu îi crede. Toată lumea știe că un acord cu Rusia nu merită hârtia pe care este tipărit. Rusia este inamicul lumii întregi astăzi, nu doar al Ucrainei. Ambițiile lor se răspândesc mult mai departe de Ucraina.”