Ministerul rus al Apărării a propus ca rudele soldaților uciși în Ucraina să fie nevoite să apeleze la autoritățile militare, nu cele civile, pentru a primi plăți compensatorii într-o tentativă de a obscura și mai mult bilanțul real al pierderilor pe care le-a suferit, relatează Reuters.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Rusia clasifică deja decesele militarilor ca fiind secrete de stat chiar și pe timp de pace și nu a mai actualizat bilanțul său oficial privind pierderile suferite în Ucraina de aproape 4 săptămâni.

Noua propunere făcută de ministerul Apărării de la Moscova cere ca compensațiile plătite familiilor soldaților căzuți la datorie să nu mai fie gestionate de autoritățile civile ci de birourile de recrutare.

Ministerul justifică măsura prin „limitarea cercului de persoane” care să dețină informații despre trupele ucise în Ucraina. Nu este clar când acest document publicat pe un portal juridic al autorităților ruse urmează să fie revizuit de guvern pentru aprobare.

Rusia ascunde numărul real al soldaților pe care i-a pierdut în Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat pe 25 martie că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 răniți de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie. Oficialii occidentali spun însă că numărul real este mult mai mare.

Armata rusă nu a oferit alte informații de atunci deși Kremlinul a vorbit în aprilie despre „pierderi semnificative” și o „tragedie uriașă”.

Bilanțul publicat miercuri dimineața de armata ucraineană afirmă că rușii ar fi pierdut peste 20.000 de militari de la declanșarea războiului însă și această cifră trebuie privită cu o notă de precauție ținând cont că nu poate fi verificată independent.

Tot miercuri, Kremlinul a vorbit pentru prima dată despre faptul că președintele Vladimir Putin s-ar putea să viziteze soldați răniți în războiul din Ucraina, după ce anterior a exclus această opțiune.

Urmărește ultimele evoluții din a 56-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.