Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la "un larg consens asupra necesității de a intensifica presiunile asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancțiuni", a anunțat marți seară guvernul italian, citat de AFP.

Joe Biden la sediul NATOFoto: Captura video

Anunțul Italiei a fost confirmat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter: "Ne vom consolida din nou sancțiunile împotriva Rusiei.

Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri virtuale pe tema ofensivei rusești din Ucraina între președintele american Joe Biden și principalii aliați ai SUA, în timp ce Moscova a declanșat o nouă fază a atacului său în Donbass.

La videoconferință au participat liderul francez Emmanuel Macron, liderul britanic Boris Johnson, liderul german Olaf Scholz, liderul român Klaus Iohannis, liderul polonez Andrzej Duda, liderul italian Mario Draghi, liderul canadian Justin Trudeau și liderul japonez Fumio Kishida.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la această convorbire, la fel ca și președinții Comisiei Europene și al Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

În plus, "angajamentul comun de a diversifica sursele de energie, reducând astfel dependența de livrările rusești, a fost reafirmat" în timpul videoconferinței, potrivit comunicatului guvernului italian.

Întâlnirea virtuală a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni o ofensivă majoră în estul Ucrainei, un nou obiectiv strategic pentru forțele rusești după retragerea acestora din regiunea Kiev.

O parte din acest teritoriu ucrainean se află deja în mâinile forțelor separatiste pro-ruse din 2014.

Preşedintele Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanţa creării accelerate a Grupului de luptă în România.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a evidenţiat şi impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră. Totodată, el a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi a consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Şeful statului a reiterat faptul că actuala situaţie gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă şi unitară, a posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiune şi a evocat deciziile privind transformarea şi adaptarea pe termen lung a Alianţei, care trebuie să fie adoptate la Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea pentru "crimele de război" din Ucraina, care au provocat moartea a mii de civili, potrivit AFP.

„Invazia rusă este o încălcare clară a dreptului internațional, iar moartea a mii de civili reprezintă crime de război pentru care președintele rus poartă responsabilitatea", a declarat cancelarul într-o conferință de presă la Berlin, după o videoconferință cu președintele american Joe Biden și mai mulți omologi europeni.

___