Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat marți ofensiva rusă în estul Ucrainei și a cerut celor două părți în conflict să oprească luptele pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paștelui ortodox, relatează AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

„Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă”, de joi până duminică, „pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare” în Ucraina, a declarat şeful ONU.

Această suspendare a luptelor ar ajuta la evacuarea civililor din „zonele în care au loc sau sunt așteptate confruntări”, cu sprijinul Crucii Roșii, și la livrarea de ajutoare umanitare „în zonele cele mai afectate precum Mariupol, Herson, Donețk și Luhansk”, a explicat Guterres.

„Peste o treime” din cele 12 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina se află în aceste patru orașe, a arătat el.

„Anticipăm că această cifră va atinge 15,7 milioane, respectiv 40% dintre ucrainenii care se află încă în ţară”, a adăugat el.

„În acest an, săptămâna sfântă ortodoxă este petrecută în umbra unui război care reprezintă negarea totală a mesajului de Paşti”, „un moment pentru reînnoire, înviere şi speranţă”, şi-a exprimat regretul Antonio Guterres, făcând apel încă o dată la dialog între ruşi şi ucraineni.

___