Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut separat președintelui rus Vladimir Putin și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-l primească pentru a discuta măsuri pentru a aduce pacea după invadarea Ucrainei de către Moscova, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că marți după-amiază au fost înmânate scrisori separate misiunilor permanente ale Rusiei și Ucrainei prin care Guterres îi cere lui Putin să-l primească la Moscova și lui Zelenski să-l primească la Kiev.

„Secretarul general a spus, în acest moment de mare pericol (...), că ar dori să discute măsuri urgente pentru a aduce pacea în Ucraina și despre viitorul multilateralismului bazat pe Carta Națiunilor Unite și pe dreptul internațional”, a spus Dujarric în o declarație.

Guterres a cerut marți o încetare a focului de patru zile de Paștele ortodox în luptele din Ucraina, pentru a permite trecerea în siguranță a civililor pentru a părăsi zonele de conflict și livrarea de ajutor umanitar în zonele puternic afectate.

Invazia Ucrainei de către Moscova, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945, a ucis sau rănit mii de oameni. Peste 12 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară în țară astăzi, a spus Guterres.