Zeci de tineri etiopieni s-au strâns în fața ambasadei Rusiei din capitala Addis Abeba, în urma zvonurilor că soldații ar fi recrutați pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie The Guardian. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei, Maria Chernukhina, a declarat că nu are loc nicio recrutare în Etiopia.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

„Avem o mulțime de vizitatori la ambasadă, dar aceștia au venit pentru a-și exprima sprijinul pentru Rusia”, a spus ea pentru BBC.

„Unii dintre ei ne spun că sunt dispuși să ajute în orice mod pot. Dar nu suntem o agenție de recrutare”, adaugă Chernukhina.

Într-o declarație emisă de ambasadă marți, se arată:

„Ambasada a primit prin e-mailuri și vizite personale din partea cetățenilor din Etiopia, expresii de solidaritate și de sprijin pentru Federația Rusă...

Reiterăm recunoștința față de cetățenii în cauză, dar dorim să informăm că ambasada nu acceptă nicio cerere de recrutare în forțele armate ale Federației Ruse.”

Potrivit reporterului BBC, Kalkidan Yibeltal, mulți dintre etiopienii de la ambasadă își aduseseră documentele personale, spunând că au auzit zvonuri despre salariile mari din Rusia.

Un tânăr care aștepta la intrare i-a spus lui Yibeltal că își caută un salariu bun ca soldat sau să fie angajat în orice alt loc de muncă disponibil.

Vorbind cu Agenția Anadolu, caporalul Tarekegn Wassie, a declarat: „Am auzit că se pot depune aplicații (CV-uri- n.red) la ambasadă. Unii au spus că este vorba despre angajăei pentru companiile private ruse de securitate, alții au spus că e vorba să ne alăturăm armatei ruse. Oricum, sunt aici și îmi încerc norocul.”

„Iubesc Rusia și dacă îmi aduce un venit mai bun, merg acolo indiferent de riscuri”, a adăugat el.

Potrivit Anadolu, majoritatea solicitanților ar avea între 30-40 de ani. Un martor din zona Kebena, unde se află ambasada Rusiei, a declarat că aproximativ 200-300 de tineri etiopieni au stat la coadă în fața intrării principale.