Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron refuză să vorbească despre „linii roşii” în privinţa folosirii armelor chimice de către forţe rusești din Ucraina, relatează AFP și Le Figaro, potrivit News.ro.

Emmanuel Macron si Marine Le PenFoto: Myriam Tirler / AFP / Profimedia Images

„Eu am impus o linie roşie în 2017-2018 în privința folosirii armamentului chimic în Siria”, a amintit Macron într-un interviu acordat luni, adăugând că „noi am acţionat cu Statele Unite, Regatul Unit, Franţa” în vederea distrugerii capacităţilor chimice folosite de către regimul lui Bashar al-Assad.

„Să spui azi că există o linie roşie (...) înseamnă să devii cobeligerant”, adică „să intri în război cu Rusia, o putere dotată cu arma nucleară, care se află la uşa noastră”, a subliniat el.

Președintele Franței a spus că însă acest lucru nu înseamnă „să laşi lucrurile să continue”, ci „să contnui escaladarea sancţunilor” şi ”să efectuezi proceduri în dreptul internaţional şi în dreptul ucrainean” în vederea „condamnării militarilor care se fac vinovaţi de atrocităţi”.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat de altfel marți la un post de radio francez că se pregătește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc la nivelul Uniunii Europene, adăugând că Macron susține măsura.

Emmanuel Macron, criticat din cauza comentariilor despre războiul din Ucraina

Noile afirmații ale lui Macron privind folosirea armelor chimice de către forțele rusești în Ucraina vin după ce acesta a fost criticat mai devreme în cursul lunii aprilie după ce a refuzat să catalogheze atrocitățile comise de militarii ruși la Bucha drept „genocid”.

Președintele francez a preferat în schimb să afirme că soldații ruși au comis „foarte probabil” crime de război în orașul ucrainean.

În timpul campaniei electorale pentru un nou mandat de președinte el a fost de asemenea criticat din cauza numeroaselor sale discuții cu președintele rus Vladimir Putin atât înainte cât și după ce acesta a declanșat invazia din Ucraina pe 24 februarie.

Emmanuel Macron a declarat însă luni că dialogul său cu președintele Putin a luat sfârșit dar că nu exclude reluarea sa în viitor.

Contracandidata sa la alegerile prezidențiale franceze, Marine Le Pen, a fost de asemenea vizată de critici după ce a declarat săptămâna trecută că își dorește o „apropiere strategică” între Rusia și NATO după încheierea războiului din Ucraina.

Macron și Le Pen se vor confrunta pe 24 aprilie în turul doi al alegerilor care vor stabili președintele Franței pentru următorii 5 ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.