​Francezii vor ieși la vot weekendul acesta pentru a-și alege un nou lider la Palatul Élysée în cadrul unor alegeri prezidențiale marcate de războiul din Ucraina. Va reuși președintele Emmanuel Macron să își asigure un nou mandat în 2022 sau vor reuși contracandidații să îi ia locul? Acestea sunt datele cheie ale alegerilor, potrivit AFP.

Alegeri prezidentiale Franta 2022Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Un outsider în urmă cu 5 ani, Emmanuel Macron este dat acum de sondajele de opinie ca favorit să câștige un al doilea mandat, o reușită pe care ultimii doi predecesori ai săi, Nicolas Sarkozy și François Hollande, nu au reușit-o.

Analiștii politici consideră că președintele francez în exercițiu și-a început campania cel puțin din luna ianuarie, când a anunțat deja notoria strategie a statului francez de a-i „enerva” pe cei care nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19.

La fel ca în urmă cu 5 ani, cel mai probabil acesta se va duela în turul doi cu Marine Le Pen, lidera dreptei radicale care în ultimii ani s-a poziționat mai înspre centrul spectrului ideologic pentru a-și mări baza electorală.

Campania electorală a început oficial în Franța pe 28 martie, candidații transmițându-și mesajele la radio, televiziune, platformele social media și prin arhicunoscutele afișe de campanie. Legea franceză prevede strict ca fiecare rețea de televiziune să le ofere candidaților o perioadă egală de timp.

Perioada de campanie se va încheia oficial vineri, la miezul nopții, oră după care candidaților le va fi interzis să își transmită mesajele electorale și mass-media nu va mai avea voie să îi citeze până la închiderea urnelor.

Data alegerilor prezidențiale din Franța

Francezii vor ieși la urne să își aleagă președintele duminică, 10 aprilie, însă din cauza diferențelor de fus orar votul va începe de pe 9 aprilie în teritoriile de peste mări ale Franței, printre care Guadelupa, Martinica, Guyana Franceză, Saint-Barthélemy, Saint-Martin sau Polinezia Franceză.

Cetățenii francezi care vor vota în străinătate la ambasade și consulate o vor face tot pe 10 aprilie, cu excepția celor din americi unde urnele se vor deschide sâmbătă. Secțiile de vot se vor închide duminică la 20:00, ora Franței.

Consiliul Constituțional francez va valida rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale până cel târziu pe 14 aprilie, dată până la care trebuie să anunțe cei doi candidați care s-au plasat pe primele două locuri în opțiunile de vot ale alegătorilor francezi.

Când va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța

Campania electorală pentru turul doi al alegerilor va începe pe 15 aprilie, televiziunile franceze fiind obligate să le aloce celor doi candidați timp egal de emisie până pe 22 aprilie, dată după care sunt obligate din nou să păstreze 44 de ore de „tăcere electorală” (fără declarații ale candidaților sau sondaje de opinie) până la închiderea urnelor.

Francezii își vor alege președintele pe 24 aprilie însă, la fel ca în primul tur, votarea va începe mai devreme cu o zi în unele teritorii de peste mări și în Americi.

Rezultatul alegerilor va fi validat de Consiliul Constituțional de la Paris până pe 28 aprilie, câștigătorul urmând a fi proclamat oficial președinte al Franței.

În cazul în care Emmanuel Macron va pierde alegerile în turul doi, el va avea termen până pe 13 mai, ultima zi a mandatului său, să îi predea puterea celui care îi va urma la Palatul Élysée.