Președintele francez Emmanuel Macron i-a atacat marți pe cei aproape 5 milioane de francezi care nu s-au vaccinat anti-Covid, afirmând că vrea să îi irite ca parte a strategiei guvernului său, relatează Euronews.

Emmanuel MacronFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Comentariile făcute de Macron într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien au venit în ziua în care Franța a raportat încă un record zilnic de 271.000 de infecții cu coronavirusul pe măsură ce varianta Omicron se răspândește rapid în această țară, provocând un nou val pandemic.

Macron a făcut aceste afirmații cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale din Franța, analiștii notând că ele vor politiza și mai mult dezbaterea privind vaccinarea anti-Covid în contextul în care guvernul francez încearcă în prezent să treacă prin parlament planurile pentru un nou certificat sanitar.

Macron le-a spus jurnaliștilor de la Le Parisien că a decis să acționeze decisiv împotriva nevaccinaților prin „limitarea pe cât de mult posibil a accesului lor la activitățile ce țin de viața socială”.

„O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”

„Nevaccinații, chiar vreau să îi enervez. Și vom continua să facem asta până în pânzele albe. Aceasta este strategia”, a declarat șeful statului francez.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.

Remarca sa este văzută de unii drept o inversare a unui comentariu făcut de unul din predecesorii săi, președintele Georges Pompidou, care declarase în 1966 că este momentul „să nu-i mai irităm pe francezi”.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forța”, a mai afirmat Macron. „Prin urmare trebuie să le spunem: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea ieși la o băutură, nu mai puteți merge la cafea, nu mai puteți merge la teatru, nu mai puteți merge la cinematograf”, a continuat el.

Comentariile lui Emmanuel Macron au declanșat un scandal în parlamentul francez

Parlamentul francez dezbate în prezent transformarea actualului „certificat sanitar” într-un „certificat de vaccinare” care ar împiedica persoanele nevaccinate să intre în anumite spații publice, chiar și dacă au un test negativ pentru coronavirus.

Comentariile lui Macron au provocat scene virulente în parlamentul de la Paris marți noaptea, parlamentarii refuzând să dezbată proiectul de rege, o persiflare surprinzătoare la adresa guvernului lui Jean Castex.

Politicienii de opoziție au denunțat pe rând ceea ce au catalogat afirmațiile „nedemne” și „jignitoare” ale președintelui francez, sesiunea fiind suspendată cu puțin timp înainte de două noaptea, dezbaterile urmând să fie reluate miercuri după-masa.

Eric Zemmour și Marine Le Pen, candidații dreptei radicale, l-au criticat pe Twitter pe Macron, Le Pen acuzându-l că „persistă în divizarea” francezilor și că încearcă să-i transforme pe nevaccinați în cetățeni de mâna a doua”.

Valérie Pécresse, candidata partidului conservator Les Republicans, s-a declarat la rândul ei „ofensată” de comentariile lui Macron. „Nu este atribuția președintelui Republicii să îi separe pe francezi în buni și răi”, a afirmat ea.

Situația pandemică în Franța

Franța a raportat 271.686 de noi infecții cu coronavirusul marți, depășind recordul de aproximativ 230.000 de cazuri zilnice înregistrat săptămâna trecută.

Peste 20.000 de pacienți sunt spitalizați în Franța cu COVID-19, în creștere cu 2.881 față de începutul săptămâni. Au fost înregistrate de asemenea alte 297 de decese cauzate de COVID-19.

Numărul de persoane internate la terapie intensivă cu COVID-19 este de 3.665, puțin peste jumătate din cele 7.000 de cazuri grave înregistrate în timpul primului val din 2020.

Majoritatea persoanelor aflate la terape intensivă nu sunt vaccinate anti-Covid, potrivit autorităților franceze.

Unele spitale franceze au fost nevoite să înceapă să reprogrameze pacienții ce suferă de alte boli pentru a putea face față numărului mare de pacienți infectați cu coronavirusul.

În regiunea Paris spitalelor li s-a transmis să amâne operațiile și alte tratamente medicale atunci când este posibil.

„Dacă toată lumea ar fi vaccinată nu ar exista o criză sanitară”, afirmă Rémi Salomon, președintele comisiei medicale APHP care reprezintă spitalele publice din regiunea Paris.

Puțin peste 77% din populația Franței este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anti-Covid, potrivit autorității sanitare naționale.

Franța a înregistrat peste 124.000 de decese cauzate de COVID-19.