Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni, potrivit CNN.

Militari in regiunea DonbasFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

"Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, ocupanții au încercat să străpungă apărarea noastră", a spus el.

"Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au intrat rușii: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, chiar dacă rușii au trecut la o nouă fază a ofensivei în această dimineață", a mai spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară începutul ofensivei ruse asupra estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, relatează AFP.

„Putem spune în acest moment că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a afirmat Zelenski într-un discurs difuzat pe Telegram.