Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară începutul ofensivei ruse asupra estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, relatează AFP.

Volodimir Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul ţăriiFoto: Captură video Facebook

„Putem spune în acest moment că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este acum consacrată acestei ofensive”, a afirmat Zelenski într-un discurs difuzat pe Telegram.

„Nu contează câți soldați ruși vor fi aduși aici, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a transmis Zelenski.

Cel puţin opt civili ucişi luni în regiunile Doneţk și Luhansk

Cu puțin timp înainte, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serhii Gaidai anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

„Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a transmis el pe Facebook. „Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte și în alte oraşe paşnice”.

Cel puţin opt civili au fost ucişi luni de tiruri şi lovituri ruseşti, potrivit autorităţilor regionale.

Patru dintre ei au murit la Kreminna, un orăşel din regiunea Luhansk care ar fi căzut luni în mâinile ruşilor, după cum a anunțat Serhii Gaidai pe Telegram.

Și alți patru în regiunea vecină Doneţk, potrivit guvernatorului ucrainean al acestei regiuni, Pavlo Kirilenko. „Doi la Torske, unul la Şandrigalove şi unul la Razdolne. Alte cinci persoane au fost rănite”, a afirmat el pe Telegram.

Ofensiva rusă asupra Donbasului, anunţată de săptămâni

După anunţul privind retragerea trupelor sale din regiunea Kievului, Rusia şi-a concentrat forţele armate în estul Ucrainei, ţinta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

O ofensivă masivă a Moscovei era anunţată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, regiune aflată în mare parte sub controlul separatiştilor pro-ruşi din autoproclamatele republici Luhansk şi Doneţk.

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că desfăşoară o „operaţiune militară specială” în Ucraina pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de la un „genocid” orchestrat de „neonaziştii” ucraineni.

___