Ministerul rus al Apărării i-a somat marți pe militarii Batalionului Azov și pe „mercenarii străini” încercuiți în fabrica Azvostal din Mariupol să depună armele și să se predea până la 12:00, ora Moscovei.

Mihail MizintsevFoto: Sputnik / Profimedia Images

„Având în vedere situația catastrofală care s-a dezvoltat la uzina metalurgică Azovstal și, de asemenea, ghidate de principii pur umanitare, Forțele Armate Ruse oferă din nou militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor străini de la ora 12:00, ora Moscovei, pe 19 aprilie 2022, să oprească orice ostilități și depună armele”, a declarat marți general-colonelul Mihail Mizintsev.

„Federația Rusă garantează tuturor respectarea vieții și a tuturor normelor Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, așa cum s-a întâmplat deja cu personalul militar al Forțelor Armate ale Ucrainei, care anterior s-a predat la Mariupol”, a mai precizat comandantul rus.

Mizintsev, poreclit „măcelarul din Mariupol” datorită rolului său în nivelarea orașului-port de la Marea Azov, declarase în urmă cu o zi că ucrainenii ar intenționa să își bombardeze propriile biserici de Paște.

Batalionul Azov afirmă că rușii bombardează fără discriminare fabrica Azvostal

Un comandant al Batalionului Azov acuză într-un mesaj transmis pe Telegram marți că forțele rusești trag intenționat și „fără discernământ”, folosind toate tipurile de artilerie, asupra fabricii de oțel Azovstal, unde s-au adăpostit sute de femei și copii.

Azovstal este ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol după ce rușii au capturat zona portuară a orașului pe 11 aprilie.

„Forțele ruse și reprezentanții lor din Luhansk și Donețk știu despre civili și trag de bunăvoie asupra fabricii. Folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de distrugere a buncărelor și toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale, pentru atacuri fără discernământ”, acuză locotenent-colonelul Denis Prokopenko.

„Teatrul orașului, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Aceștia sunt aceiași oameni. Și nimeni nu îi crede”, a adăugat comandantul ucrainean.

Forțele armate rusești au declanșat în timpul nopții de luni înspre marți ofensiva generală în estul Ucrainei pe care serviciile de informații occidentale și de la Kiev au prognozat-o de mai multe săptămâni.

Urmărește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.