Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni speranţa că va obţine pentru ţara sa statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană „în următoarele săptămâni”, el mulţumind Bruxellesului pentru celeritatea procesului, relatează AFP.

Volodimir Zelenski îi înmânează ambasadorului UE în Ucraina dosarul pentru obținerea statutului de țară candidată la Uniunea EuropeanăFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

În cursul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a înmânat ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase ce constituie, practic, cererea de aderare a Ucrainei la UE.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja mental în Europa de multă vreme. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură”, a spus el.

În mod obişnuit, obţinerea statutului de țară candidată la UE „durează ani”, însă Bruxellesul „ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni”, a arătat Zelenski.

„Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni”, a dat asigurări preşedintele ucrainean, apreciind că acest lucru ar fi „un semnal important” pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. „Suntem încrezători că vom fi susţinuţi în această muncă”, a adăugat Zelenski.

Potrivit lui, „ucrainenii sunt uniţi în spatele acestui obiectiv: să se simtă egalii altor europeni, să facă parte din Uniunea Europeană”.

___