Aproape 60% dintre ruși afirmă că au o părere pozitivă despre decizia companiilor multinaționale care au hotărât să părăsească Rusia, majoritatea acestora susținând naționalizarea activelor lor, potrivit unui sondaj de opinie citat de TASS.

Oameni în Piața Roșie din MoscovaFoto: Anatoly Vartanov / Alamy / Profimedia Images

Sondajul realizat de Otkritie Bank arată de asemenea că 35% dintre respondenți consideră că Rusia poate înlocui cu ușurință bunurile și serviciile oferite de companiile respective în cauză în timp ce alți 24% au declarat că nu au apelat la serviciile și bunurile acestora.

Doar 21% dintre respondenți au reacționat negativ la plecarea companiilor internaționale din Rusia, considerând-o „o decizie politică nejustificată”. Alți 20% și-au explicat atitudinea negativă prin faptul că le vor lipsi bunurile și serviciile companiilor care au decis să părăsească sau să își suspende activitățile din țară.

Dintre brandurile străine a căror plecare s-a dovedit a fi cea dureroasă pentru ruși (o întrebare deschisă în chestionar unde puteau fi enumerate mai multe opțiuni), cele mai frecvent numite au fost Ikea (27%), Adidas, Apple, Procter & Gamble și Nestle (14% fiecare).

Între 10% și 13% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la restrângerea activităților din Rusia de către Asus, McDonald's, Sony, Coca-Cola, Volkswagen, Danone, Disney și L'Oreal.

Rușii susțin naționalizarea companiilor străine

Majoritatea respondenților au spus că susțin naționalizarea fabricilor și magazinelor companiilor străine care au părăsit Rusia.

Dintre aceștia, 47% cred că naționalizarea va salva locuri de muncă. Alți 23% spun că naționalizarea „ar trebui să fie o pedeapsă pentru refuzul de a lucra în Rusia”.

Cei mai mulți susținători ai naționalizării sunt din regiunea Ural (80%) și cei mai puțini din capitala Moscova și regiunea sa (59%).

Doar 18% dintre cei chestionați sunt împotriva naționalizării. Ei cred că este necesar să se acorde posibilitatea companiilor străine plecate de a se întoarce în Rusia. Alți 13% consideră naționalizarea o încălcare a legii.

Rusia a pregătit încă de pe 10 martie o listă a companiilor străine ale căror active pot fi naționalizate, o măsură susținută de partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

Guvernul rus nu a adoptat însă deocamdată această măsură.

Mai multe sondaje de opinie realizate după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie arată că popularitatea lui Vladimir Putin a crescut în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.