Rusia a anunțat că Ilia Kiva, un parlamentar ucrainean din partidul Platforma de opoziție - Pentru Viață condus de Viktor Medvedciuk, a cerut protecție și azil politic la Moscova, relatează TASS.

Ilia KivaFoto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

„Declar oficial că astăzi, în Ucraina, autoritățile organizează distrugerea în masă a poporului ucrainean, încălcând toate normele de drept, morală și bunul simț, comit acte teroriste împotriva civililor, efectuează eliminarea fizică a persoanelor inacceptabile, fără proces sau anchetă”, a scris politicianul pro-rus pe Telegram.

El a mai acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei, cel care l-a capturat pe Viktor Medvedciuk, fondatorul și președintele formațiunii Pentru Viață, că umple subsolurile sale „cu mii de oameni care sunt supuși torturii și execuțiilor” și că eliberează infractori din închisori „pentru a comite crime de război”.

„În această situație, vă informez că intenționez să caut oficial protecție și azil politic în Rusia”, a mai scris Ilia Kiva pe canalul său de Telegram, acuzând de asemenea Kievul că vrea să îl ucidă”.

Cine este Ilia Kiva

În vârstă de 44 de ani, Kiva a lucrat ca profesor și psiholog înainte de a intra în politică, conducând filiala din Poltava a partidului Sectorul de dreapta înainte de a se alătura Partidului Socialist din Ucraina în 2017 pe care l-a condus timp de doi ani.

În 2019 el a candidat fără succes la președinția Ucrainei însă a fost ales deputat în Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev. El și-a pierdut mandatul după invazia declanșată de Rusia, parlamentul ucrainean revocându-i-l din cauza declarațiilor sale de susținere a invaziei rusești.

În data de 6 martie Procurorului General al Ucrainei l-a acuzat pe Kiva de încălcarea articolelor din Codul Penal ce vizează de încălcarea integrității teritoriale a țării și trădarea.

Kiva a anunțat că a plecat în Spania „din cauza persecuției”, iar de acolo în Rusia. Ucraina l-a dat în urmărire generală pe 16 martie și la sfârșitul lunii i-a adus noi acuzații legate de „propagandă de război” și îndemn la „schimbarea violentă a puterii”.

Parlamentarul ucrainean spune că Ucraina vrea să îl ucidă

„Cererea primită de Moscova din partea regimului terorist [al președintelui ucrainean Volodimir] Zelenski de a mă extrăda pentru o reglare de conturi indică un singur lucru - dorința lor de a mă ucide”, a mai scris fostul parlamentar pe contul său de Telegram.

„Astăzi au eșuat toate încercările de a mă răpi și iau o acțiune ce reprezintă un pas fără precedent. Ei cer extrădarea mea în legătură cu necesitatea de a desfășura 'acțiuni de investigație' în temeiul articolului legat de trădare”, adaugă acesta.

El susține că este cercetat pentru trădare de către Kiev fiindcă l-a felicitat în public pe „președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de ziua lui”.

Consiliul de Securitate al Ucrainei a interzis activitatea partidelor pro-ruse în data de 20 martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.