Trupele ucrainene care apără uriașa oțelărie Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp cu tactici de gherilă, folosind buncărele nucleare și tunelurile sale, spune un expert militar.

cateva sute pana la cateva mii de luptatori ucraineni s-au refugiat in Uzina Azovstal Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Justin Crump, de la firma de consultanța de securitate Sibylline, a declarat pentru BBC că „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, pentru că au avut la dispoziție mai mult de 50 de zile pentru a fortifica locul și a construi căi de evacuare.

„Bănuiesc că, dacă nu sunt decimați, vor rămâne acolo mult timp – ar putea face chestiile nasoale noaptea și să se întoarcă apoi înăuntru”.

El estimează că aproximativ 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov - un grup catalogat de Rusia drept „neo-nazist”.

"Soldații de acolo nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Și Rusia nu vrea să intre și să curețe metru cu metru, în subteran, este îngrozitor", a spus el.

Ucraina a reușit să-și reaprovizioneze forțele asediate din Mariupol în misiuni de noapte foarte riscante, a spus el.

Oțelăria este o uzină industrială cheie și, dacă Rusia va prelua controlul asupra acestuia, „poate că chinezii o vor pune din nou în funcțiune, deoarece doresc oțelul”, a spus Crump. Dar va dura ani pentru a reconstrui Mariupolul devastat, a adăugat el.

​Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă seară, că Rusia „a curățat complet” zona urbană a Mariupolului de trupele „Azov, mercenari străini și militari ucraineni”, potrivit TASS.

​„În timpul eliberării Mariupolului, 1.464 de militari ucraineni s-au predat. Pierderile ucrainene doar la Mariupol s-au ridicat la peste 4.000 de persoane la 16 aprilie. Întreaga zonă urbană a Mariupol a fost complet curățată de militanții Azov, mercenari străini și Forțele Armate ale Ucrainei”, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit Tass.

Potrivit sursei citate, în jur de 2.000 de luptători ucraineni, Azov și mercenari s-au refugiat în incinta combinatului Azovstal.

Forțele ucrainene din orașul-port Mariupol încă luptă și nu s-au predat, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Șmihal, potrivit CNN.

„Orașul (Mariupol) încă nu a căzut. Încă există forțele noastre militare, soldații noștri, așa că vor lupta până la capăt și, deocamdată, sunt încă la Mariupol”, a declarat Șmihal la ABC News, după un termen stabilit de Rusia pentru ca forțele Kievului din oraș să capituleze a expirat duminică.

Un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a transmis pe platforma Telegram că, în ciuda ultimatumului dat de ruși, ”apărătorii noștri continuă să reziste”.

  • Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 53 a războiului din Ucraina