Forțele ruse au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în estul Ucrainei, pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • „Întărirea grupului ofensiv are loc datorită transferului de trupe rusești suplimentare. Cele mai intense lupte au loc în regiunile Slobozhansky și Donețk.
  • (Rusia) se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzyanyk, într-o conferință de presă.

El a adăugat că forțele ucrainene au preluat de la trupele ruse mai multe așezări din jurul orașului Izium din regiunea Harkov. De altfel, orașul Izium și zonele învecinate sunt locurile cu cea mai mare concentrație de unități rusești. „Din acea locație vor încerca să lanseze o ofensivă spre est”, a avertizat oficialul Ucrainean, citat de CNN.

Într-o evaluare a situației de pe front, transmisă luni seară, Forțele Armate ale Ucrainei spun că în ultimele săptămâni trupele ruse și-au regrupat forțele și mijloacele în estul Ucrainei și încearcă să rupă apărarea în mai multe direcții, concentrându-se pe Izium.

Unde au reușit ucrainenii să respingă total forțele ruse

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, arată în evaluarea de luni seară că teritoriile regiunilor Kiev, Cernihiv și Sumî au fost complet eliberate. El îi îndeamnă însă pe localnici să fie atenți deoarece trupele ruse au lăsat în urmă mine.

De asemenea, Armata Ucrainei spune că a fost eliminată amenințarea directă asupra capitalei Kiev. Totuși, pericolul atacurilor cu rachete și bombe rămâne pentru întreaga țară, a avertizat șeful Forțelor Armate.

Potrivit acestuia, și situația din sud este sub control.

„Apărarea eroică a orașului Mariupol continuă. Forțele Armate ale Ucrainei iau toate măsurile posibile pentru a oferi sprijin apărătorilor orașului", a adăugat sursa citată.