Un consilier al primarului din Mariupol a declarat, duminică, că forțele ruse au început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat, după ce sâmbătă acestea au anunțat că vor închide orașul, iar cetățenii vor fi „filtrați”, relatează CNN.

ceceni in orasul asediat MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Petro Andrișcenko, consilierul primarului, a declarat, duminică, pe Telegram, că forțele ruse au început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat, postând o fotografie în care se presupune că rezidenții stăteau la coadă pentru permise.

„Sute de cetățeni trebuie să stea la coadă pentru a obține un permis, fără de care va fi imposibil nu doar să se deplaseze între cartierele orașului, ci și să iasă în stradă începând de săptămâna viitoare”, a spus el.

Într-o declarație separată de sâmbătă, Andrișcenko a spus că forțele ruse au anunțat că orașul va fi „închis pentru intrare/ieșire pentru toată lumea de luni, dar va exista și interdicția de a circula în districte timp de o săptămână”. Andriuschenko a adăugat că, potrivit informațiilor primite din interiorul orașului, bărbații din oraș vor fi supuși „filtrului” - relocați pentru a fi verificați de forțele ruse.​

Oficialii ucraineni și americani au susținut că forțele ruse au efectuat filtrarea civililor în zonele aflate sub controlul lor, confiscându-le telefoanele și, în unele cazuri, deportându-i împotriva voinței lor în Rusia.

Citește și: Trupele ucrainene din oțelăria Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp - analist

  • Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 53 a războiului din Ucraina