Forțele armate ale Rusiei au început o nouă ofensivă în regiunea Luhansk după ce în cursul nopții au lansat atacuri cu rachete și alte bombardamente asupra mai multor ținte din Ucraina, relatează Ukrinform.

Harta lupte UcrainaFoto: liveuamap.com

„Putem afirma că ofensiva a început deja”, a anunțat serviciul de presă al administrației militare a regiunii Luhansk. Aceeași sursă afirmă că în Kreminna, un oraș cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, au început deja luptele de stradă, evacuarea locuitorilor fiind imposibilă din cauza confruntărilor.

Anunțul făcut luni de autoritățile ucrainene vine după ce mai devreme în cursul zilei Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele sale au lansat în cursul nopții atacuri „în masă” asupra trupelor ucrainene și a altor ținte militare cu rachete, artilerie și alte echipamente.

Ministerul rus al Apărării afirmă că a distrus 16 instalații militare ucrainene în noaptea de duminică spre luni, printre acestea numărându-se 5 posturi de comandament, un depozit de combustibil și 3 depozite de muniții. Informațiile nu au fost confirmate de partea ucraineană.

Rusia își reia ofensiva în estul Ucrainei

Reuters relatează că armata rusă afirmă că a lovit ținte din regiunile Harkiv, Vinnîțea, Zaporojie, Donețk, Luhansk și Dnipro, precum și în portul Nicolaev.

Serviciile de informații ale Ucrainei și din Occident au avertizat timp de mai multe săptămâni că Moscova ar pregăti un nou atac masiv în estul țării după ce la sfârșitul lunii martie forțele armate ruse s-au retras din regiunile Kiev și Cernihiv (Cernigău).

Ministerul britanic al Apărării estima săptămâna trecută că luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele 14-21 de zile în condițiile în care armata rusă și-a transferat o parte considerabilă a forțelor în această zonă.

În Mariupol, oraș-port strategic de la Marea Azov încercuit de forțele rusești încă de pe 5 martie, armata rusă a început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat, după ce sâmbătă acestea au anunțat că vor închide orașul, iar cetățenii vor fi „filtrați”.

Urmărește ultimele evoluții din a 54-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.