Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe imagini cu ceea ce pare a fi unul dintre asalturile aeroportate asupra aeroportului Antonov din Hostomel, un obiectiv tactic important pentru Moscova în primele zile ale războiului din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forțele armate rusești au încercat să captureze acest aeroport strategic aflat la doar câțiva kilometri vest de capitala ucraineană Kiev încă din prima zi a războiului, lansând un amplu atac cu elicoptere și trupe aeroportate în după-masa zilei de 24 februarie.

Analiștii militari au prognozat imediat că aeroportul Antonov din Hostomel era un punct cheie în planul Moscovei de a captura rapid Kievul și pune capăt rapid „operațiunii militare speciale” ordonate de președintele rus Vladimir Putin la primele ore ale zilei de joi.

După o victorie inițială repurtată de forțele rusești, militarii Ucrainei au reușit să recaptureze aeroportul în seara zilei, o victorie importantă și de moral în contextul atacului pe toate fronturile declanșat de Moscova.

Trupele rusești, învinse de armata ucraineană la Hostomel

Ministerul rus al Apărării a publicat acum mai multe înregistrări video care prezintă o operațiune de capturare a unui aeroport din Ucraina, analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, afirmând că este aproape sigur vorba de atacul asupra aeroportului Antonov din Hostomel.

Ministerul Apărării de la Moscova nu menționează de înfrângerea parașutiștilor săi dar imaginile arată o perspectivă interesantă asupra modului în care s-a văzut operațiunea din partea militarilor ruși.

Localitatea Hostomel a fost complet eliberată de trupele invadatoare rusești la începutul lunii aprilie, în contextul recapturării întregii regiuni Kiev de către forțele armate ale Ucrainei.

Anunțul privind eliberarea Hostomelului, precum și a Irpinului și a altor localități ce au trecut prin lupte puternice de la izbucnirea războiului pe 24 februarie, a venit după ce la sfârșitul lunii martie ministerul rus al Apărării a anunțat că își va reduce „drastic” operațiunile militare în regiunea Kievului și a Cernihivului (Cernigău).

Taras Dumenko, şeful administraţiei militare locale din Hostomel, a declarat pe 6 aprilie că aproximativ 400 de locuitori ai orașului sunt dați dispăruți după retragerea forțelor rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 54-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.