O noua forma de paranoia se raspandeste in randul edililor din Mures. Primarii pesedisti vad stare de asediu. Mai ales edilii care si-au facut de cap in perioada 2000-2004 vad schimbarea puterii ca inceputul unei perioade de inchizitie, ale carei victime sunt ei.

Cotidianul Zi de Zi face o scurta incursiune in partea mai intunecata a biografiei primarilor care se cred mai presus de lege. Incepem seria dezvaluirilor din dosarele primarilor din orasele si municipiile judetului Mures.

Independentul

Incepem cu primarul pretins independent din Targu Mures, demagogul Dorin Florea. Daca ar fi sa luam la rand fiecare fapta penala a primarului, am putea sa scriem un foileton.

Va spunem doar ca Primaria condusa de Florea nu a primit de cativa ani descarcare de gestiune de la Curtea de Conturi, care anual lanseaza cateva capete de acuzare la adresa demagogului. Primaria, prin Dorin Florea, are un litigiu pornit de mai vechiul prieten, Costin Laurean, patronul de la SC Citadin Prest SA.

Nu de alta, dar neregulile au devenit batatoare la ochi.

Mai enumeram si cateva ilegalitati semnalate de Curtea de Conturi: incredintarea fara licitatie a catorva lucrari de intretinere si reparatii strazi catre SC Citadin Prest SA, in valoare totala de 19,8 miliarde de lei, nerespectarea conditiilor de contractare si a normelor de decontare a lucrarilor de reparatii strazi ce au generat cheltuieli nelegale din bugetul local in valoare de 731.110.694 lei.

Au mai fost calculate foloase nerealizate in valoare de 189.379.067 lei. La acestea se adauga decontarea unor situatii de lucrari in care a fost cuprinsa in mod nejustificat contravaloarea materialelor neincorporate in lucrarile efectuate in 2001 de catre SC Citadin Prest SA.

Eminenta cenusie din Tarnaveni…

In Tarnaveni il regasim pe vesnicul primar Octavian Popa. Holurile Tribunalelor nu ii sunt straine. E drept, ii place si sa se judece, iar numarul mare de dosare penale vorbeste de la sine. Procesele cu directorul Bibliotecii Municipale, Gheorghe Moldovan, sunt printre cele mai consistente.

Primarul Popa l-a sanctionat disciplinar pe Gheorghe Moldovan prin dispozitia nr. 496 din 17 noiembrie 2000.

Potrivit afirmatiilor primarului, Gheorghe Moldovan l-ar fi gratulat cu epitete nu prea magulitoare, caracterizandu-l drept "talhar si bandit". Instanta, prin sentinta civila nr.63 din 19 ianuarie 2001, i-a dat castig decauza lui Moldovan, anuland decizia de sanctionare.

Dupa mai putin de doua luni de la pronuntarea acestei sentinte, primarul este rechemat in justitie tot pentru emiterea unei dispozitii de sanctionare disciplinara considerata ilegala, impotriva aceluiasi personaj, acuzat ca a continuat sa afirme despre primar ca este "bandit si talhar".

In plus, dispozitia primarului a fost aplicata retroactiv, fara a se preciza abaterea concreta savarsita si motivarea ei in fapt sau functia in care a fost retrogradat Moldovan, omisiuni care au atras anularea actului primarului.

Urmeaza o noua dispozitie a primarului, nr.459/2001, motivul fiind lipsa sa de preocupare a directorului Moldovan fata de biblioteca si chiar incompetenta.

Chiar daca acest dosar a fost inchis din nou in favoarea lui Moldovan, frecusurile subtile intre seful administratiei locale si directorul bibliotecii nu par sa se sfarseasca, iar cei doi isi dau intalnire mai mult prin tribunale decat la evenimente culturale.

Insa acest dosar nu este singular, Octavian Popa avand pe rol o serie de litigii cu locuitori ai Tarnaveniului, dar si cu consilieri locali, iar balanta nu inclina in favoarea primarului sa.

Noptile albe ale lui Covrig

La Ungheni, neregulile infaptuite de primarul Ioan Covrig se tin lant. Timp a avut, deoarece este la al treilea mandat ca primar, dar acest lucru nu scuza matrapazlacurile in care s-a inhaitat. Covrig se poate mandri cu un dosar penal la PNA. Marea prietenie cu cei de la Comirinvest s-a transformat intr-un dosar cuprinzator.

Reamintim doar ca, pana nu demult, marea majoritate a lucrarilor ce trebuiau efectuate pe raza comunei (mai nou a orasului) Ungheni, au fost castigate de Comirinvest. Se pare, insa, ca pana la urma, amicitia intre cele doua parti s-a imputit.

Asa s-a nascut si dosarul penal. De asemenea, Covrig mai are si o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 248 Cod Penal, si pentru savarsirea infractiunii de delapidare, prevazuta in art. 215 al aceluiasi Cod. Dosarele, insa, au stagnat surpinzator de mult in birocratie. Asta pana acum.

Ilegalitati Cornea & Dancu

Primarii din Iernut si Ludus, Vasile Cornea si Ovidiu Dancu, au un numitor comun, altul decat apartenenta politica.

Instrumentele prin care cei doi primari au saracit bugetul local au fost licitatiile ilegale, angajari de personal in cadrul primariei nu pe criteriile competentiei ci pe cele ale favoritismelor si nepotismelor si deturnarea unor fonduri ve-nite in visteria Primariei cu directie clara.

Primarul Cornea are un dosar penal inaintat de Politia Economica, dosar care a stat pana acum pe rafturile Judecatoriei, dar e foarte probabil sa fie scos la lumina in curand.

In editia urmatoare a cotidianului Zi de Zi vom continua prezentarea primarilor care de-a lungul mandatelor au savarsit fapte ce s-au soldat cu cate un dosar penal.

Cristina Cornea, 16.03.2005

Primari sub spectrul Codului Penal (II)

Continuam incursiunea in biografiile patate ale primarilor din comune, unde regasim nume sonore: Vizi Iosif, Viorel Bubau, Ovidiu Oltean, Ioan Vasu, Grigore Vancea… Si lista continua.

Interesul lui Vizi bate legea

Sa ne oprim, pentru inceput, asupra primarului din Sangeorgiu de Mures. Una din figurile cele mai controversate din randurile edililor, Vizi Iosif a fost de multe ori acuzat ca a calcat pe langa lege, dar a reusit de fiecare data sa castige majoritatea simpatiilor locuitorilor din Sangeorgiu.

Va reamintim una din cele mai "interesante" matrapazlacuri marca Vizi. Iata cum interpreteaza primarul UDMR Legea 10/2001 privind retrocedarile. Totul a pornit de la retrocedarea cladirii "Pavilion Tratament" din mica statiune Sangeorgiu.

Mai multi sangeorzeni isi revendicau dreptul de proprietate asupra hotelului si a terenului aferent, cu o suprafata de 400 mp, aflate in incinta Bailor Sarate, dar s-au ciocnit de refuzul lui Vizi.

Legea 10/2001 prevede in art. 7, alin.1 ca imobilele preluate in mod abuziv de stat in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 se restituie de regula in natura. Numai ca Vizi avea si el niscaiva pretentii in aceasta directie.

Altfel nu se explica de ce le-a respins cererea printr-o dispozitie, in timp ce era in curs procesul privind schimbarea Cartii Funciare, incalcand astfel prevederile legale. Si asta este numai un exemplu din multitudinea de dosare in care protagonistul principal e primarul Vizi.

Daca mai adaugam si limbajul de mahalagiu pe care acest primar nu se sfieste sa-l adopte, e clar ca Vizi Iosif are numai puncte in minus. Poate doar influenta majora a uniunii il mai tine in functie.

Oltean e de groaza

Pentru primarul din Taureni, incalcarea legii este o obisnuinta. Infractiuni precum fals si uz de fals, trafic de influenta, abuz in serviciu, la care se adauga si amenintarile verbale la adresa unor oameni pe care ii considera dusmani, sunt instrumente la indemana primarului Ovidiu Oltean.

Amenintarile cu moartea nu mai reprezinta o noutate pentru sateni, iar numarul dosarelor penale in care este incriminat este de-a dreptul covarsitor. Pana acum, insa, a reusit cu abilitate sa scape de rigorile legii.

Primul lucru care a intrat in vizorul primarului Oltean a fost patrimoniul fostei CAP, si anume cele patru grajduri si o laptarie, pe care le-a vandut la un pret mult subevaluat si fara ca raportul de expertiza sa fie insusit de CL.

Mai mult, primarul si-a facut o obisnuinta din a trai din banii satenilor, colectand sume importante de bani pe tot felul de actiuni "umanitare", care au fost apoi folosite intr-un scop deosebit de util. Acela de "protocol" intre Oltean si alti pesedisti, care la randul lor l-au ajutat pe primar.

Adica o mana spala pe alta, si ambele parti se spala pe maini de ce spune legea. Insa cel mai grav este ca primarul Oltean nu se sfieste sa-i ameninte pe cei care nu-i canta in struna.

Satenii se trezesc fie cu amenzi pentru motive greu de inteles, fie cu animalele din curte otravite, fie cu cauciucurile taiate. Daca este cazul, se apeleaza si la forta. Dosarele penale la adresa lui Oltean sunt pe masura, iar zilele lui de libertate numarate.

Vasu, monarhul social-democrat

Primarul din Raciu, Ioan Vasu, considera comuna pe care o pastoreste "regatul" lui. Si acest edil social-democrat, cu radacini bine infipte in comunism, a instaurat in Raciu un regim al terorii. Pe ordinea de zi a sedintelor de CL au figurat si figureaza in continuare doar punctele pe care Vasu le vrea.

Teroarea impusa de Vasu, la care se adauga si dictatura lui in administratia locala, este un cocktail letal. Va dam doua exemple. De mai bine de cinci ani, 120 de oameni din Raciu se confrunta cu o problema care intrece orice imaginatie a saraciei si a dezumanizarii.

Intrucat canalizarea s-a defectat, toata apa menajera de la trei blocuri din comuna se scurgea la subsol, asa ca locatarii au trait vreme indelungata, practic, deasupra unei haznale. Problema nu s-a trecut pe ordinea de zi, pentru ca nu a dorit Vasu.

Un alt exemplu la fel de concludent este Asociatia sportiva din comuna Raciu unde, dupa ce in '89 Vasu s-a vazut aterizat in fotoliul de primar, s-a declarat prin forta si cu de la sine putere presedinte. De aici, au inceput si afacerile.

Din acel an Vasu a demarat traficul cu masini care erau aduse din strainatate si inmatriculate pe aceasta asociatie si de unde i s-au indesat bine buzunarele. Lista ar putea continua.

Bubau nu vorbeste pentru a comunica…

…ci pentru a bloca gandirea celorlalti. Probabil ca aceasta aptitudine i-a adus si cele patru mandate. Mai nou, a primit inca un vot de incredere al PSD, devenind si purtatorul de cuvant al partidului.

Despre acest edil se stiu doar lucruri pozitive, ca din '90 incoace a intreprins numeroase activitati laudabile, menite sa scoata comuna din situatia deplorabila in care se afla.

Bubau a asigurat satenilor numeroase "facilitati", precum racordarea la retelele de comunicare, de energie termica si electrica, instalarea conductelor de apa potabila in locuinta oamenilor. Nici nu e de mirare, lui Bubau ii place sa se prezinte ca o personalitate impecabila, care si-a facut datoria.

Doar ca mai este si o parte intunecata a biografiei sale, care se regaseste in dosarele celor de la Finante, pentru nerespectarea unor contracte, insa acest lucru este mai putin cunoscut. Asupra acestor probleme vom reveni si vom prezenta mai pe larg situatia.

Invataceii…

Pe langa acesti grei ai matrapazlacurilor, restul primarilor vizati, cum sunt Gheorghe Mogila din Rastolita, Grigore Vancea din Saulia, Adrian Lapadat din Vanatori, Emil Matea din Grebenisu de Campie, Niculae Colceriu din Apold sau Nagy Martin din Corunca par niste invatacei.

Asta insa nu inseamna ca nu au dosare sau ca nu sunt pasibili de acuzatii privind incalcarea Legii administratiei publice.

Avand in vedere lista nu tocmai subtire a primarilor care si-au cam facut de cap (si mai grav este ca le-a si placut) sesizam pe aceasta cale Prefectura si Corpul de Control al prefectului in vederea luarii unor masuri. Vom reveni.

Cristina Cornea, 17.03.2005