In a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Pasti, presedintele Traian Basescu s-a aflat la Constanta pe de o parte pentru a da curs invitatiei comandantului fregatei germane „Koln" ce se afla intr-o vizita neoficiala in tara noastra, iar pe de alta parte pentru a-si vizita mama bolnava, precum si pentru a depune o coroana de flori la mormantul tatalui sau.

Cu acest prilej, seful statului a declarat ca jurnalistii romani tinuti ostatici in Irak se afla in viata si se poarta in continuare negocieri pentru eliberarea lor. De asemenea, Basescu a reiterat sprijinul sau in favoarea constituirii in Marea Neagra a unei grupari navale permanente apartinand NATO.

Cu o punctualitate „nemteasca", presedintele Romaniei a sosit ieri, la ora 12.00, in dana de pasageri a Portului Constanta, acolo unde sta acostata de trei zile fregata germana „Koln".

Dupa intonarea imnului de stat al tarii noastre Traian Basescu a primit onorul de la o garda formata atat din militari ai Marinei Romane, cat si dintr-un detasament de marinari din componenta echipajului ce deserveste bastimentul german. Urcand cateva minute mai tarziu la bordul fregatei „Koln" seful statului a efectuat un tur complet al tuturor compartimentelor navei.

Dupa incheierea vizitei la nava germana, care a durat aproximativ o ora, Basescu a declarat: „Fregata germana este comparabila ca performante cu fregata care a intrat in urma cu cateva luni in serviciul Marinei Militare Romane si ma bucura prezenta ei la Constanta avand in vedere ca dupa cum se stie sunt un suporter al crearii unei forte NATO in Marea Neagra".

Dupa fregata, Basescu si-a vizitat mama

Raspunzand curiozitatii jurnalistilor prezenti la bordul fregatei germane, seful statului a precizat ca a renuntat la suvita rebela care i-a adus o recenta notorietate la intalnirile cu omologii sai din diferite state ale planetei, pentru „a le purta noroc jurnalistilor rapiti in Irak".

Ajungand la acest subiect dureros Basescu, dupa ce a mentionat faptul ca jurnalistii romani tinuti ostatici in Irak sunt in viata si se continua tratativele cu rapitorii pentru eliberarea lor, a afirmat: „Pentru mine nu sunt colegii jurnalistilor din Romania, sunt cetateni romani fata de care statul roman are obligatia sa-i protejeze".

In cea de-a doua parte a zilei de ieri, presedintele Basescu s-a deplasat la cimitirul unde este inmormantat tatal sau pentru a depune o corona de flori, iar apoi la locuinta mamei sale suferinde pentru a-i face o scurta vizita.

In acest sens, vizitele tot mai dese la Constanta ale navelor apartinand diferitelor state membre ale NATO vor conduce, in cele din urma, la realizarea unei forte navale permanente in Marea Neagra, care sa se afle sub comanda Aliantei Nord-Atlantice, a aratat presedintele Romaniei.