Sanatoriul Balnear din Mangalia va ajunge, in cateva zile, la capacitatea maxima in ceea ce priveste gradul de ocupare. Directorul institutiei, dr. Iordanita Boros, afirma ca 2005 este unul dintre cei mai buni ani in aceasta privinta.

„Sanatoriul Balnear se adreseaza tuturor categoriilor sociale, la noi beneficiaza de tratament atat oameni de stat si turisti straini cu venituri foarte bune, cat si varstnici cu pensii cu putin peste un milion de lei.

Acestia din urma sosesc la noi prin Casa Nationala de Pensii si, desi nu avem de castigat foarte mult, suntem bucurosi ca, pe timpul sezonului rece avem sanatoriul aproape plin", declara dr. Iordanita Boros.

Pavilionul „A" al Sanatoriului Balnear Mangalia este ocupat, la ora actuala, in proportie de peste 95%, aici fiind cazati pacientii veniti la tratament prin Casa Nationala de Pensii. Pavilionul „B", unde sunt cazati turistii sositi prin agentiile nationale si internationale de turism, este ocupat la 85% din capacitate.

35% dintre turistii care beneficiaza de tratament la ora actuala sunt straini – germani, francezi, olanezi, belgieni. „Marea majoritate a acestora sunt clientii fideli ai sanatoriului din Mangalia, unii dintre ei vin de zeci de ani la noi", afirma dr. Boros.

„In lunile urmatoare cele de varf de sezon, vor incepe sa se cazeze la noi si vedetele obisnuite – actori, parlamentari aflati in vacanta, academicieni, participantii la diversele manifestari de la „malul marii", a adaugat acesta.

Balnearul Mangalia este condus de… un Cavaler de Malta

Procedurile specifice Sanatoriului Balnear Mangalia sunt unele dintre cele mai cautate din tara. Cel mai „celebru" este masajul cu gheata – „criogenic", dar si masajele cu namol sau procedurile cu ape sulfuroase. Sanatoriul detine numai putin de cinci izvoare sulfuroase, din care trei sunt functionale, iar doua sunt in conservare.

Apele acestor izvoare sunt folosite atat extern, cat si in curele interne, avand proprietati asemanatoare celor de la Calimanesti-Caciulata. Localnicii sunt unii dintre cei mai ferventi consumatori ai acestor ape, iar turistii beneficiaza de ele tot in mod gratuit.

Ar mai fi de precizat faptul ca, una dintre cele mai „scumpe" proceduri, „dialpulsul", este 120.000 de lei, restul fiind sub 100.000 de lei. La sanatoriu sunt tratate afectiunile tuturor aparatelor organismului uman – locomotorii, ortopedice, neurologice, respiratorii, dermatologice, ginecologice, endocrinologice, digestive etc.

In procesul vindecarii sunt folosite hidrotermoterapia (impachetari cu namol, cu parafina, bai sulfuroase, sarate, de plante), kinetoterapia, hidrokinetoterapia, masajul, electroterapia (cu ajutorul curentilor de joasa, medie si inalta frecventa si a magnetoterapiei), fototerapia (expunerea la ultraviolete si infrarosii, dar si laserterapia), acupunctura, precum si aerosolii.

De mentionat este si faptul ca, pentru calitatea deosebita a serviciilor oferite si pentru ascensiunea pe care a castigat-o de-a lungul timpului sanatoriul sub conducerea actualului director, cavalerii de Malta din „Benelux"- au decis sa o primeasca in randul lor pe cea care a administrat institutia de ani de zile.

„Pentru mine a fost o surpriza deosebita cand, in 2001, pacientii mei din Benelux – Belgia, Olanda, Luxemburg - , cavaleri de Malta, au hotarat sa ma numeasca si pe mine „cavaler". Este un gest simbolic, dar care pentru mine, ca medic si director al sanatoriului, a insemnat foarte mult", afirma Iordanita Boros.