Președintele SUA, Joe Biden, va anunța noi tarife vamale pentru China chiar săptămâna viitoare, vizând sectoare strategice, inclusiv o majorare semnificativă a taxelor pentru vehiculele electrice (EV), potrivit Reuters care citează trei persoane familiarizate cu acest subiect.

Masini chinezestiFoto: Shutterstock

Anunțul complet, așteptat marți, va menține tarifele existente pentru multe bunuri chinezești stabilite deja de fostul președinte Donald Trump, potrivit uneia dintre persoane.

Dar va adăuga, de asemenea, noi tarife pentru semiconductori și panouri solare, precum și creșterea tarifelor pentru vehiculele electrice. Furniturile medicale fabricate în China, precum seringile și echipamentele de protecție personală vor fi de asemenea tarifate suplimentar, au declarat sursele pentru Reuters.

În revizuirea așa-numitelor „tarife din secțiunea 301”, administrația Biden s-a axat pe industrii despre care spune că sunt domenii strategice competitive și de securitate națională, a declarat una dintre persoane.

Riscuri pentru datele personale ale americanilor?

Mult așteptata actualizare a tarifelor vine după ce mai mulți parlamentari au cerut majorări masive ale tarifelor vamale pentru vehiculele chinezești.

Tarifele pentru vehiculele electrice chinezești vor fi aproximativ de patru ori mai mari în cadrul noului plan Biden, a raportat Wall Street Journal, citând persoane familiare cu acest subiect.

Președintele Comisiei bancare din Senat, Sherrod Brown, dorește ca administrația Biden să interzică complet vehiculele electrice chinezești, din cauza îngrijorărilor că acestea prezintă riscuri pentru datele personale ale americanilor.

Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA și-a prezentat recomandările către Casa Albă în urmă cu câteva săptămâni, dar un anunț final a fost amânat din cauza unor discuții interne, au declarat sursele. Acesta ar putea veni mai târziu de marți, au spus unele surse.

Biden, care dorește să fie reales în noiembrie, caută să aibă o abordarea diferită de cea a candidatului republican Trump, care a propus tarife vamale generalizate pe care oficialii Casei Albe le consideră prea contondente și predispuse să declanșeze inflația. Trump a promis tarife de 60% sau mai mari pentru toate produsele chinezești.