In iunie 2004, reghinenii au sanctionat incapacitatea primarului pesedist, Marian Traian, rulat in doua mandate, de a scoate municipiul din "marasmul" economic in care se zbatea, alegandu-l in fruntea administratiei publice locale pe Nagy Andras.

Victoria sa neasteptata in fata liberalului Sorin Pui a dat aripi reghinenilor, care sperau intr-o schimbare la fata a orasului imbatranit, tern, cu o infrastructura la pamant, cu strazi nesigure, aparati de politisti corupti.

Din pacate, dupa aproape un an de conducere executiva UDMR-PNL, reghinenii traiesc socul unei schimbari nefericite.

Pana in prezent, singurele realizari ale tandemului executiv sunt plimbarile in strainatate, rezolvarea intereselor apropiatilor din partidele din care provin, construirea unei echipe executive promovate partial pe pile, cunostinte, relatii etc.

In acest timp, infrastructura si ne referim in special la drumuri, este la fel de proasta ca in urma cu patru ani, investitiile sunt palide, infractionalitatea este in crestere, intr-un oras in care tonul il dau o mana de liberali si udemeristi preocupati sa-si rezolve meciurile de afaceri sau politice cu adversarii din PSD.

Priceputi la vizite: Nagy si Pui

Saptamana trecuta, cand am descins in municipiu, iar unul din punctele noastre de interes a fost Primaria Reghin, ne-am lovit de o situatie neobisnuita, avand in vedere ca nu este inca vremea concediilor: atat primarul Nagy Andras cat si viceprimarul Sorin Pui erau plecati in delegatie in Germania, in Gerolfingen, landul Bavaria.

Alaturi de cei doi, care nu au plecat impreuna, se aflau Schuler Peter, seful spatiilor verzi, precum si consilierii Ranja Ionel (PNL), respectiv Aszalos Gavril (UDMR).

Delegatia reghineana urma sa aiba intalniri cu primari si viceprimari din zona, cu oameni de afaceri si chiar sa se demareze discutii pe marginea unei viitoare infratiri.

Invitatia a fost lansata de presedintele Asociatiei Relatiilor Culturale a Germanilor din Strainatate, si nu de oficialitatile locale.

Reghinul, sub asediul gropilor

Anul trecut, noii sefi ai administratiei publice locale au motivat neinceperea unor investitii in infrastructura de drumuri prin gaurile bugetare lasate de Marian Traian. De fapt, sa nu gresim, anul trecut au fost reabilitate doua strazi: cea care duce la Bucin Mob, respectiv Nicolae Grigorescu, pe care locuieste consilierul local Aszalos Gavril.

Adica pentru un liberal si un reprezentant al UDMR. Lucrarile respective au demarat la mai putin de o luna dupa constituirea Consiliului local Reghin, iar pentru executia lor s-a renuntat la reparatia strazii Apalina.

Nu contestam faptul ca strazile respective aveau nevoie de reparatii, ci manevra in care au fost incredintate. Revenind la programul de reparatii curente si capitale incluse in programul pe acest an, precizam ca in 2005 vor fi cheltuite nici 10 miliarde de lei pentru infrastructura de drumuri.

Mentionam ca bugetul total local este de circa 200 de miliarde de lei.

Din suma de 10 miliarde de lei, o suma derizorie pentru un oras care se arata ca dupa bombardamente, chiar daca folosind un cliseu, 7,5 miliarde sunt destinate reabilitarii capitale a strazii Duzilor. Lucrarile vor demara dupa ce va fi finalizat obiectivul de investitii pe strada Raului.

Executantul desemnat in urma licitatiei publice este firma germana Geiger. Restul banilor vor fi utilizati pentru "carpire", doar ca in ritmul in care se realizeaza reparatiile curente - strazi intregi frezate fara sa fi fost umplute cu asfalt - foarte putine strazi vor fi refacute.

Am descris aceasta stare proasta a infrastructurii de drumuri precizand si cuantumul resurselor bugetare alocate, deoarece una dintre promisiunile primarului a fost ca se va preocupa de reabilitarea retelei de drumuri din municipiu.

A cerut doar rabdare, dar ritmul in care avanseaza lucrarile, reghinenii, cu toata rabdarea lor, vor avea cel mult patru strazi reparate capital in 2008. O previziune, de altfel, sumbra. Si un esec.

Locuinte in viitor

O alta promisiune a conducerii primariei se referea la sustinerea tineretului din municipiu. Una dintre modalitatile de sprijin este asigurarea unei locuinte.

Tinand cont ca fondurile alocate acestui domeniu se ridica la 410 milioane de lei, conform bugetului pe 2005, credem ca fie va fi cumparata o garsoniera de 20 de ani, fie va fi ridicata fundatia unei case, fie vor fi reabilitate vreo cateva zeci de locuinte sociale, de care Primaria nu prea dispune, insa.

Daca suntem la capitolul investitii, trebuie sa amintim si de iluminatul public, pentru care nu am reusit sa identificam vreun leut alocare resurse din buget, desi o iesire nocturna pe strazile Reghinului echivaleaza cu o plimbare intr-un sat parasit, daca nu ar fi si problema insecuritatii cetatenilor care se aventureaza inclusiv pe strazile din centrul orasului.

Alte sume au fost repartizate autoritatilor publice, si anume 650 de milioane, din care 575 de milioane cu o destinatie incerta.

In total, Primaria Reghin va investi din bugetul propriu 5% pentru investitii. De ce sa nu recunoastem, un procent rusinos.

La aceste fonduri se mai adauga sumele alocate RAGCL, in cuantum de 4 miliarde de lei, din care 3 miliarde sunt destinate lucrarilor la retelele de canalizare din strazile Pandurilor si Eminescu.

Cu asemenea date, ne intrebam in cat timp va reusi Primaria sa ramburseze creditul pe care intentioneaza sa-l contracteze? In zece-douazeci de ani? Vor greva bugetul pentru 20 de ani de acum incolo, asa cum se vehiculeaza printre consilierii locali?

Un consiliu pe masura

Actualul consiliu local este dominat de PNL si UDMR, dar, din pacate, schimbarea raportului de forte nu a dus la imbunatatirea activitatii forului legislativ. Chiar dimpotriva. Dupa anii de guvernare rosie, consilierii coalitiei au adoptat acelasi comportament mult criticat la PSD-isti.

Sicanele, orchestrate de consilieri precum Lucia Bucin sau Ionel Ranja, i-au determinat pe cei opt consilieri ai opozitiei sa-si adune fortele si sa semneze un protocol de colaborare prin care sa contracareze deciziile arbitrare luate de consilierii puterii.

Semnatarii - Gheorghe Anton si Dan Dorul Rus (PPRM), Mircea Suciu si Nicolae Bazgan (PUNR), Maria Precup si Mircea Ungureanu (PSD), respectiv Ioan Sorin Vlad si Ioan Cengher (PNG) - au decis la mai putin de un an de mandat ca nu pot apara interesele cetatenilor decat uniti, fapt unic, credem, in istoria legislativelor locale.

Economia prospera spre faliment

Reghinul nu pare sa fi depasit criza grava nici in ceea ce priveste economia. Desi executivul a facut parada cu cei doi investitori sositi in municipiu, infuzia de capital nu se reflecta in bugetul local.

Apoi una dintre cele mai puternice industrii din zona, cea a lemnului, a mobilei etc. a suferit o lovitura serioasa in urma deprecierii euro in raport cu leul.

Nu au scapat nici firme puternice precum Gliga Companies sau Remex. Alte firme din domeniu au cunoscut un regres spectaculos, Concordia Mixtexim, patronata de fostul consilier local PSD Ovidiu Gotea este doar un exemplu.

Compania sa a fost raportata la Centrala Incidentelor de Plati din cadrul BNR pentru emiterea de cecuri fara acoperire, fapt ce dovedeste o lipsa serioasa de lichiditati.

De altfel, Gotea da cu subsemnatul la Biroul Investigatii Fraude din cadrul Politiei Reghin in urma plangerilor depuse de Electrica pentru un CEC fara acoperire de 150 de milioane, in timp ce alte societati pagubite au reclamat prejudicii mai reduse.

De asemenea, companii care pareau ca se vor redresa in urma trecerii lor in proprietate privata, nu dau semne de revigorare.

Cel mai la indemana exemplu este Metalurgica, preluata de familia consilierului judetean Nicolae Lazar, unde pana acum principala activitate a constat in taierea unor instalatii si echipamente si vanzarea ca fier vechi.

De altfel, mediul de afaceri este o copie fidela a ineficientei in administratia publica locala care nu a reusit sa ofere potentialilor investitori un pachet atractiv de facilitati.

Iar daca am facut o analiza sumara a ultimului an de administratie publica in Reghin, ne vom opri si asupra uneia dintre cele mai sensibile probleme cu care se confrunta municipiul: infractionalitatea si suspiciunile de coruptie care planeaza asupra lucratorilor din Politia locala.

Revenim asupra incidentului extrem de grav petrecut la sfarsitul saptamanii trecute in oras. Masinile subcomisarului Petru Gora, respectiv a agentului de politie Valentin Pop au fost incendiate in fata blocurilor in care locuiesc.

Desi pana la inchiderea editiei, echipa de ancheta condusa de comandantul IPJ, Ioan Nicolae Cabulea, ajutat de seful de la Judiciar din cadrul IPJ, Vasile Tohanean, politia locala si Parchetul de pe langa Judecatoria Reghin, nu au dat publicitatii vreun nou indiciu in acest caz, toate banuielile duc spre concluzia ca a fost un avertisment dat politistilor de mafia locala.

Mai mult, chiar politisti din cadrul Politiei locale sunt banuiti de complicitate in acest dosar.

Acest eveniment "incendiar" a fost posibil pe fondul unei indolente si ineficiente dovedite de lucratorii de politie, unii "unsi" pentru a inchide ochii.

Ne abtinem deocamdata sa avansam nume inaintea unei riguroase verificari, cert este ca spaga este o practica in Politia Reghin, proprie atat "tablagiilor" cat si politistilor de la Economic.

Preluarea sefiei Politiei de catre comisarul sef Gheorghe Tolan, in urma cu un an, nu a stopat coruptia politistilor care si-au vazut mai departe de afacerile proprii, de intretinerea in continuare a relatiilor cu valutistii, cu lumea interlopa din Reghin.

Revenind la incendierea autoturismelor, autorul este, se pare, mafia rroma din cartierul Apalina, condusa de un anumit Catrinoiu. Politia are de altfel plangeri ale unor persoane batute in discoteci sau in plina strada de astfel de grupuri care descind din taxiuri, isi fac treaba si dispar.

Dosarele sunt nesolutionate, la fel ca si cel al incendierii autoturismului unui al treilea politist din decembrie.

Vom astepta sa vedem daca schimbarea sefiei IPJ va solutiona problemele la nivelul Politiei Reghin. Nu de alta, dar ultimele victime sunt lucratori in Biroul de Investigatii Criminale si cine stie pe cine au deranjat.