Bicapa a revenit la sfarsitul anului trecut in proprietatea AVAS, dupa ce reprezentantii statului au constatat ca noul proprietar, Ioan Iosif, directorul REMAT Medias, nu isi respectase obligatiile asumate in contractul de privatizare.

Nu mai revenim asupra rezilierii contractului, precizarile despre ruperera intelegerii ocupand deja spatiu in publicatiile noastre.

In al doilea rand, inca in jurul rezilierii contractului este o nebuloasa, atata vreme cat nici proprietarul nu poate jura cu mana pe inima ca statul si-a respectat partea sa de contract. Cum insa statul e suveran in orice afacere o incheie, nu insistam.

Revenirea Bicapa in portofoliul statului nu a adus insa bunastarea asteptata, de fapt, neasteptata daca judecam dupa austeritatea bugetului de stat, expresie cu care am fost indopati in ultimii 15 ani.

Cea mai mare problema, de altfel dificil de stapanit si pe vremea scurtului patronaj al lui Ioan Iosif, cu care se confrunta Bicapa este paza obiectivelor, unele instalatii cu risc ridicat de pericol (explozii, intoxicatii grave etc.).

Si nu ar fi o problema daca in zona nu ar fi masata o colonie de romi, care s-a obisnuit sa traiasca din furturile de metale de la Bicapa, bineinteles, cu sustinerea nemijlocita a firmelor colectoare din zona, care inchid ochii la preluarile de fier (sa-i spunem generic astfel), neinsotite de documente de provenienta.

Traiesc si romii, dar prospera si patronii de BMW X5

Dupa plecarea lui Iosif, firma de paza pe care acesta o angajase, vazand inertia de care dau dovada fortele de politie (episodul cu atacurile in valuri care au necesitat interventia jandarmilor targumureseni este binecunoscut) a fost retrasa.

Pe platforma au ramas doar paznicii societatii, paznici care au un obicei insolit pentru activitatea pe care o presteaza: cand vin atacatorii, se ascund. Isi tem familiile. Nu ne sfiim, desi intelegem logica instinctuala a paznicilor, sa afirmam ca activele Bicapa sunt, de fapt, lasate de izbeliste. La discretia hotilor.

Solutie exista. Da' nu vrea Barle

Conducerea Bicapa, de altfel interesata de paza activelor, cate au mai ramas nevandute, nefurate si netaiate, a hotarat sa angajeze din nou o firma privata de paza care sa asigure conservarea patrimoniului.

In urma cu mai putin de doua saptamani au fost solicitate oferte de la mai multe firme de paza, dar apelului au raspuns doar trei: Dragon Star, firma bucuresteana care are mai multe filiale in Mures, dintre acestea fiind contactata cea din Targu Mures, Vamarom Targu Mures si o firma locala.

S-au analizat ofertele, cele inaintate de firmele din Targu Mures fiind cele mai avantajoase din punct de vedere a pretului, a efectivelor, respectiv a logisticii pe care le puteau asigura pentru paza platformei.

Doar ca, desi una dintre cele doua firme din Targu Mures ar fi trebuit sa "inhate" contractul, avand in vedere oferta, intre timp, angajarea paznicilor se tergiverseaza. Iar lucrurile - cum altfel, cand vine vorba de Tarnaveni? -, s-au impotmolit in biroul comandantul Politiei locale, comisarul Vasile Barle.

Cunoscut pentru interventiile de melc, pentru eliberarea celor retinuti, cand vine vorba de furturile de la Bicapa. Pentru cei curiosi, le recomandam arhiva ZIARUL.

Bineinteles ne-am intrebat de ce tocmai comandantul se opune angajarii unei firme private care sa apere, nu-i asa, proprietatea statului. Prietenii nostri din Tarnaveni stiu insa de ce. Asa ca ne-au aprins si noua beculetu'.

Comisarul sef Vasile Barle ar vrea sa se pensioneze pana in august, de cand, se zvoneste ca - act normativ nu a fost adoptat - ca politistii nu mai pupa compensate. Iar locul in care se pregateste, exersand in obtinerea de contracte, se pare, este tocmai firma locala de paza.

V-ati prins atunci de ruta intereselor la Bicapa si de ce bunurile stau la bunul plac al hotilor. Barle, cum, de altfel, ne-am obisnuit, nu a fost de gasit.

Un remember necesar

Bicapa s-a mai confruntat cu aceasta problema si inainte de privatizare. In perioada in care Combinatul a fost inchis operational, desi proprietate a statului, acesta a fost supus unor furturi repetate.

Bandele de hoti de care aminteam mai sus au actionat si atunci fara teama din acelasi motiv pentru care astazi intra pe proprietatea statului ca in propria ograda: indolenta si ineficienta fortelor de ordine politienesti.

Si acum ca si in urma cu sase ani, in fruntea Politiei se afla acelasi etern comisar sef Vasile Barle.

Stim ca dom' comandant impartaseste o relatie speciala, i-am spune colegiala de facultate, cu seful Resurselor Umane din IGPR, dar nu ar fi rau ca Ioan Nicolae Cabulea sa descinda la Tarnaveni. Cu toate ca nu vrem sa-i stricam dosarul de pensionare al rulatului Barle.

Si nici, Doamne fereste, sa plateasca el facturile furturilor inregistrate la Bicapa. Cat despre conducerea Combinatului, speriata se pare de presiunile lui Barle, avem o curiozitate, daca tot v-ati gandit sa angajati paznici privati cum ii veti plati? Pe datorie?