Teoretic, totul este bun si frumos, dar satul romanesc pare a fi mediul incompatibil pentru revolutionarea tehnologiei comunicatiilor. Conform oficialilor ministerului, vor fi achizitionate echipamente de interconectare la reteaua de linii electrice, terminale telefonice, precum si calculatoare si alte echipamente informatice.

Acestea vor fi livrate si instalate in satul Marasesti, dar inca nu se stie cui si in baza caror criterii.

Uimire generala. La Band?!

Scopul declarat al acestui sistem, este de a furniza servicii de date si de Internet unei parti mai mari din populatie (sistemul PLC se bazeaza pe o infrastructura deja existenta - peste 99% din populatie are acces la reteaua de electricitate din propria locuinta).

Oamenii simpli, autoritatile administratiei publice, directorii Electrica sau ai companiilor care furnizeaza servicii de comunicatii se mira de alegerea satului Marasesti.

Oficialii ministerului nu au explicat nimanui criteriul alegerii localitatii, fiind un nou proiect gandit la nivel central fara o cunoastere a realitatii locale si cu refuzul parerilor specialistilor de aici, probabil sortit esecului, ca mai toate proiectele desfasurate in acest stil.

Satul Marasesti numara 150 de case, populatia majoritara fiind la varsta la care nu ar mai pricepe ce inseamna calculator nici daca toti oficialii ministerului ar veni sa le dea meditatii. Oamenii au ridicat din umeri, oricum n-au vazut macar o componenta de PC in viata lor.

Nici tinerii nu prea ar avea ce face cu tehnologii revolutionare de comunicatii, putinii dintre ei care au ramas viseaza la momentul plecarii. "Nu am auzit de asa ceva. Nu stiu la ce ar putea folosi", ne-a spus Pety Alexandru, un batranel de 62 de ani, a carui problema majora o reprezinta pensiile prea mici cu care se descurca greu.

Primarul comunei Band ne-a spus ca va incerca transferarea proiectului la Band, promitand sa supervizeze personal implementarea pentru ca proiectul sa fie eficient. "Ne bucuram ca a fost aleasa o localitate din comuna, dar internet la Marasesti suna putin iesit din comun pentru realitatea satului.

Proiectul va fi monitorizat, iar dupa sase luni se vor trage concluziile, noi am prefera sa se desfasoare la Band pentru ca acolo sunt mai multi tineri. Ne-am gandit la implementarea sub forma unui internet café", ne-a declarat primarul comunei Band, Mircea Rusu.

"Tehnologia foloseste linii electrice de joasa tensiune, sistemul se poate implementa si deocamdata nu ar fi necesare investitii suplimentare. Trebuie realizat un by-pass fata de posturile de transformare, iar daca se vor dori si acele contoare de citire la distanta, atunci vor fi necesare investitii", ne-a declarat directorul Electrica, Ovidiu Georgescu.

Reprezentantii companiilor care furnizeaza servicii de comunicatii pe piata sunt foarte atenti la viitorul sistem, dar spun ca exista limite tehnologice in implementare si ca, cel mai probabil, nu vor putea fi oferite servicii la paramentrii si costurile oferite de ei, in acest moment.

Totusi, daca sistemul ar fi implementat cu succes, toate investitiile in infrastructura si echipamente ale companiilor ar deveni inutile, iar acestea ar fi eliminate de pe piata. Cea mai mare incertitudine este pretul la care ar fi furnizat acest serviciu catre consumator. Incepand cu anul 2001, peste 100 de initiative au fost dezvoltate in peste 40 de tari.

In Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.

Ce este PLC?

Prin sistemul de comunicatii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicatii electronice avand ca suport de transmisie a semnalului util retelele de tensiune electrica de joasa si medie tensiune. Viteza de transmisie a datelor este mai mare de 10 MB/secunda, mergand pana la 200 MB/secunda cu echipamente de ultima generatie.

Semnalul de tip broadband este adus pana la un transformator electric prin cablu optic, tehnologii wireless sau linii inchiriate, apoi este transportat prin linii electrice la utilizatorul final. Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este ca permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, cea electrica, existenta atat in interiorul, cat si in afara cladirilor.

PLC permite accesul la o gama larga de aplicatii: citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei. PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii de date, voce si video furnizate integrat.

Alte servicii: video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming, on-line education, tele-working etc.