Pe cat de celebra, pe atat de modesta. O figura proeminenta in peisajul teatrului si filmului romanesc, cunoscuta actrita romanca, interpreta rolului Fecioarei Maria din celebra coproductie internationala "Patimile lui Hristos", a vizitat saptamana trecuta municipiul de pe malurile Crisului Repede.

„Steaua Diminetii", cum suna in traducere numele artistei, a fost invitata de onoare la festivitatea organizata de patronatul restaurantului „La Galleria", manifestare prilejuita de implinirea a doi ani de la deschiderea fastuosului local.

Maia a fost punctul de atractie a serii, punctate la final de o actiune caritabila de strangere de fonduri pentru modernizarea Maternitatii din Oradea.

Vizita la Oradea a inceput cu emotii. Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, avionul artistei a intarziat luni mai bine de doua ore.

Cu toate acestea, Maia a insistat sa sara peste orice protocol, si a decis sa mearga direct la Maternitate, unde a fost asteptata cu sufletul la gura de VIP-urile locale si reprezentantii mass-media.

Impreuna cu ziaristii bihoreni si conducerea spitalului, renumita actrita a vizitat unitatea spitaliceasca, timp in care directorul Maternitatii, Dr. Liana Antal, i-a facut a scurta prezentare a institutiei.

A doua pe tara ca si marime, Maternitatea Oradea are o capacitate de 365 de paturi si 105 paturi pentru nou-nascuti. Vizita a inceput in sectia nou-nascuti unde actrita a admirat ultimii copii veniti pe lume.

Mama a trei copii, Maia a marturisit ca dragostea fata de cei carora le-a dat viata a ajutat-o imens in realizarea performantei care a adus-o in imediata vecinatate a premiului Oscar. „Atunci cand am jucat rolul Fecioarei Maria nu am facut decat sa intru in pielea unei mame obisnuite, a mamei universale", a spus ea.

"Franzelute" si "sarmalute", acestea au fost apelativele folosite de actrita induiosata de micile fapturi. Maia a fost cucerita pe loc de o micuta in varsta de doua luni care la nastere a avut doar 600 de grame iar medicii nu ii dadeau multe sanse de supravietauire.

Dupa cateva cuvinte schimbate cu proaspetele mame, Maia Morgenstern i-a oferit uneia un buchet de trandafiri.

In ajutorul semenilor

Vizita la Maternitate s-a incheiat cu o conferinta de presa, unde Maia Morgenstern a raspuns cu amabilitate intrebarilor adresate de reprezentantii mass-media locala. „Cind am aflat de initiativa patronilor de la restaurantul «La Galleria» am raspuns cu toata dragostea" a spus actrita.

„La inceput am crezut ca este vorba de o seara cultural-literara. Apoi am aflat adevaratele valente ale initiativei. O viata de nou-nascut iti umple sufletul de emotie si speranta. Nu-mi pare rau ca am fost nevoita sa stau in avion citeva ore pentru a putea ateriza.

Nu se cuvine sa calci cu bocancii in sufletul nimanui, iar Maternitatea Oradea este un loc al sperantei".

Actrita a mai vorbit despre implicarea intr-un alt proiect de ajutorare a sinistratilor, alaturi de Mihaela Radulescu. „Am vrut sa ajut cum pot si cu ce pot. M-am implicat, am fost acolo unde a fost nevoie de mine dar la intoarcere sufletul mi-a fost mult mai greu. Este foarte putin ce s-a facut. Este nevoie de mult mai mult", afirma Maia.

Artista a promis ca nu va mai trece mult timp si va reveni la Oradea cu prilejul celei de a XV-a editie a Festivalul Teatrului Scurt, care va avea loc luna viitoare. Pentru prima data, actrita va juca la Oradea alaturi de fiul ei, Tudor Aron Istodor, student in anul III la Academia de Teatru si Film.

Chestionata asupra sanselor pe care un actor roman le are pentru a intra in atentia unor directori de casting de la Hollywood, starul a spus ca acestea sunt foarte mici, in conditiile in care un interpret autohton are nevoie de mare noroc pentru a fi remarcat in productii a caror notorietate este limitata intr-o zona foarte restransa de interes.

Mai mult, nici macar faptul ca tara noastra a devenit un adevarat paradis pentru cei care vin de la Hollywood sa toarne filme aici nu este, in opinia Maiei, un avantaj pentru artistii locali.

INTERVIU in exclusivitate pentru GAZETA

Luni seara, restaurantul „La Galleria" a fost gazda unui mic spectacol literar-artistic sustinut de Maia Morgenstern. Dupa incheierea recitalului, faimoasa actrita a fost de acord sa ofere un interviu in exclusivitate GAZETEI DE ORADEA.

GAZETA: Vizita de astazi nu este prima dumneavoastra prezenta la Oradea. A cate-a oara are acest oras onoarea de a va primi?

Maia Morgenstern: „Nici nu mai tin socoteala. De multe ori sau de mult prea putine ori decat mi-as dori sa vin, pentru ca intotdeauna am fost primita aici cu dragoste, cu caldura. Lumea asteapta mult de la mine si cu atat mai mare este si emotia.

GAZETA: Ce sentimente va cuprind, cand ajungeti in Oradea?

Maia Morgenstern: „Ma leaga amintiri foarte pregnante de orasul Oradea. Acum patru ani, inainte de casatorie, am turnat un film la Oradea. Ma leaga amintiri absolut naucitoare.

Era iarna, turnam la Spitalul de Pneumo-Ftiziologie, undeva sus pe deal, si am fost impresionata de politetea, de caldura, de amabilitatea tuturor celor care ma inconjurau.

Iar acum, vezi multe schele, santier, dar asta inseamna ca lucrurile se misca, asta inseamna ca e o transformare, ca lucrurile nu zac asa in nemiscare".

GAZETA: Considerati ca exista o diferenta pregnanta intre Ardeal si restul tarii?

Maia Morgenstern: „Da, exista. Ma gandesc la un soi de seriozitate, la un soi ce decenta care ii caracterizeaza pe ardeleni. Este imposibil sa nu remarc acest lucru. Vin de fiecare data in Ardeal, cu o mare placere".

GAZETA: Care este impresia care vi-a lasat-o vizita la Matenitatea din Oradea?

Maia Morgenstern: „Se simte dragostea cu care sunt tratati, ajutati pacientii, mamicile si copii. As inclina sa cred, dar nu as vrea sa gresesc si ma intreb.

Este o intrebare care ramane in mintea mea: <> Nu stiu. E nevoie de mult sprijin si mult ajutor.

Am fost impresionata de curatenie si de caldura personalului, grija si dragostea fata de micuti, si nu cred ca a fost vorba doar de un moment festivist, ca am venit noi cu presa, ca am imbracat noi halatul albastru. Cred ca este un lucru real si permanent, dar e nevoie de mult mai mult".

GAZETA: Se vehicula la un moment dat in presa centrala ca Maia Morgenstern ar fi intrat in afaceri. Este adevarat?

Maia Morgenstern: „Da, lumea vorbeste. Asta e rostul lor. Intr-adevar, sunt o femeie de afaceri prospera. Singura mea afacere sunt copii mei".

GAZETA: Cum decurg filmarile la cel mai proaspat proiect al dumneavoasrtra, filmul Mansfeld?

Maia Morgenstern: „Mansfeld este o coproductie maghiaro-canadiana, in care joc rolul mamei eroului principal, un adolescent. Este o poveste care s-a intamplat acum 50 de ani, in Budapesta, in timpul Revolutiei Maghiare".

GAZETA: Cat de bine credeti ca vi se potriveste acest rol?

Maia Morgenstern: „Cred ca ma prinde. Am si eu doi baieti. Diferenta este de timp, spatiu si conjunctura".

GAZETA: Ce s-a intamplat in cazul Mafalda di Savoia?

Maia Morgenstern: „Intr-adevar, am fost invitata sa joc in aceasta productie, in rolul reginei Elena di Montenegro insa, avand in vedere proiectele deja incepute, nu am putut onora aceasta cerinta".

GAZETA: Cat de greu a fost rolul Fecioarei Maria, din „Patimile lui Hristos"?

Maia Morgenstern: „Nu pot spune ca rolul a fost foarte greu. S-a muncit foarte mult, la intensitate maxima. Problema mea principala, de fapt nu numai a mea, a fost limba aramaica. Singura modalitate de a recita rolul era prin memorare fonetica. Asa am facut eu, asa au facut si ceilalti.

Cel mai usor era pentru actorii care erau de origine islamica, limba vorbita de acestia apropiindu-se cat de cat de limba aramaica".

GAZETA: Avand in vedere fatul ca dumneavoastra calatoriti foarte mult in strainatate, ati avut vreodata probleme la vama?

Maia Morgenstern: "Da, am avut o data probleme la vama. Era in Grecia si era cu ocazia unuia dintre primele turnee pe care le faceam, cu un spectacol foarte drag, "Asta seara, Lola Blau", productie a Teatrului Evreiesc de Stat si tin minte ca atunci era nevoie de vize.

Aveam viza, chiar mai mult de atat, scrisori din partea Ministerului de Externe si a Ministerului de Cultura. Pe acea scrisoare de invitatie, de prezentare, aparea acest spectacol ca fiind un cabaret politic, foarte virulent, care demasca prezenta intolerantei politice. Eram la granita dintre Bulgaria si Grecia.

Vamesul m-a intrebat daca sunt cabaregiu. Eu, foarte mandra, am spus „Da". Ulterior am aflat ca, cabaregiu, in limba elena, nu are o semnificatie foarte morala. Vamesul m-a poftit jos si asa am ajuns apoi sa imi petrec noaptea in autocar. Dupa aceea au venit, si-au cerut scuze pentru neplacerile create".

Nascuta la 1 Mai 1962 in Bucuresti, intr-o familie de evrei, Maia Morgenstern este cunoscuta in toata lumea pentru rolul Fecioarei Maria, mama lui Iisus, interpretat in filmul regizat de Mel Gibson, „Patimile lui Hristos".

In Romania, recunoasterea i-a venit o data cu rolul Nela, din „Balanta", film lansat in 1992, cunoscut si in Statele Unite sub numele de „The Oak".

O data cu absolvirea Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, in anul 1985, actrita romanca a activat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. In 1988 a fost „racolata" de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, unde a ramas pana in 1990.

Din acel an, a imbinat activitatea de la Teatrul Evreiesc de Stat cu cea de la Teatrul National Bucuresti. Printre rolurile de neuitat se gasesc cele din productiile „Ingerul albastru" la Teatrul Odeon, rolul Lola Lola din spectacolul „Asta seara, Lola Blau".

Totodata, remarcabil a fost si rolul Kathleen Hogan, din productia in limba romana a scenariului „Parcheaza-ti masina in curte la Harvard", semnat de Israel Horovitz.

Maia Morgenstern a aparut in numeroase filme, in principal productii romanesti si maghiare. In „Patimile lui Hristos", rolul este interpretat in limba aramaica. Numele Morgenstern, in traducere, inseamna „steaua diminetii". Mel Gibson, un romano-catolic devotat, a socotit acest lucru ca avand o mare semnificatie in momentul distribuirii rolurilor.

De-a lungul anilor, Maia Morgenstern a jucat in productii cinematografice, atat romanesti cat si internationale: Marie, Nonna, la vierge et moi, Cei care platesc cu viata, Chinese Defense, Fata in fata, Ramanerea, La Septieme Demeure, Betrayal, The Oak, Ulysses Gaze, The Witman Boys, Patimile lui Hristos, Triunghiul Mortii, Patul lui

Procust, Orient Express, Damen Tango, Bolondok Eneke, Dark Prince: The true story of Dracula. In prezent, faimoasa actrita lucreaza la doua coproductii internationale Mansfeld si A Tavasz Ebredese. Tototdata, a inceput pregatirea pentru punerea in scena a musicalului Chicago, in care va interpreta rolul mamei Morton, sefa gardienilor.

De trei ori cea mai buna actrita

De-a lungul carierei, Maia Morgenstern a fost rasplatita cu doua premii internationale pentru teatru: premiul „Stars of Tomorrow" in 1992 si premiul „Felix" pentru cea mai buna actrita, in 1993. Tot in acelasi an, a castigat un premiul Festivalului European de Film, pentru cea mai buna actrita, in rolul din „Balanta".

Cea mai importanta distinctie pe care Maia Morgenstern a primit-o este premiul Emma, acordat pentru magistrala interpretare a rolului Fecioarei Maria, in „Patimile lui Hristos".

Actrita este nemultumita de faptul ca filmului „Patimile lui Hristos" nu i s-a acordat sansa de a intra in cursa pentru Oscar, si este de parere ca ar fi luat pe putin trei distinctii.

Mana intinsa catre Maternitate

Strangerea de fonduri, pentru achizitionarea unui incubator pentru Spitalul de Obstretica si Ginecologie din Oradea a fost un succes. Organizatorii manifestarii de la restaurantul „La Galleria" au incantat publicul prezent la actiunea de caritate cu un mic spectacol.

Ramona Hasas-Patachi a sustinut un recital de muzica veche, iar o pereche de dansatori de la clubul de dans sportiv Stephany au incins putin atmosfera pe ritmuri de tango si vals. Surpriza a venit catre final, cand Maia Morgenstern a recitat un poem de Esenin si fabula „Magarii alegatori".

Dintre cei prezenti la actiunea de luni seara ii amintim pe dr. Aurel Chiriac - directorul Muzeului Tarii Crisurilor, dr.

Valeria Filip – director adjunct al Maternitatii Oradea, Lucian Silaghi - directorul Teatrului de Stat din Oradea, Cristiana Bigan - directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Bihor, Liviu Lupea - directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor si creatoarea de moda Gina Butiuc.

In urma actiunii, s-au strans aproximativ 5.000 de euro, bani care vor intra in contul Maternitatii din Oradea. Totodata, restaurantul La Galleria va dona 5% din incasarile de pe luna octombrie acestei institutii.