Seful filialei judetene PD Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Oltean a promis, in anumite cercuri, ca va gasi "ac de cojocul" GAZETEI de Bistrita pentru deranjul pe care l-a starnit in grupul sau de influenta.

O scurta incursiune a reporterilor saptamanalului nostru in satul de bastina al actualului politician a dezvaluit o cu totul alta fateta a celui care astazi ameninta publicatia care a rupt tacerea din jurul afacerilor si a relatiilor sale.

Asadar, localnicii din Valea Ungurasului, un satuc uitat de lume ascuns undeva la marginea judetului Cluj, isi amintesc un "Ionica" firav si bolnavicios, provenit dintr-o familie de CAP-isti. Atras de radacini, Oltean a renovat casa parinteasca, astfel incat in prezent este singura dotata cu geamuri termopan din localitate.

Mai mult, casa batraneasca a fost renovata si extinsa. Surse care tin sa-si pastreze anonimatul sustin ca materialele de constructii au fost furnizate de unul dintre apropiatii sai, Vasile Corutiu, patron al societatilor Matcon si Garant Service si distribuitor de gaz metan in judetul Bistrita-Nasaud.

Nu este exclus ca sursele noastre sa aiba perfecta dreptate, intrucat Vasile Corutiu este cel mai renumit producator de geamuri termopan pe structura de lemn. Legaturile dintre deputatul PD si afaceristul Corutiu sunt vechi. In anul 2002, Oltean a convocat la Bistrita mai multi primari de comune din zona (Unguras, Mica) pentru a le "trasa directive".

Scopul era sa-i convinga pe edili sa colaboreze cu firma lui Corutiu pentru introducerea gazului in comunele respective. Mai exact, deputatul Oltean facea lobby pentru afaceristul de casa al PD. Influenta sa ca politician PD ajuns deputat la Bucuresti nu a ajutat in mod deosebit comuna in care s-a nascut.

Localnicii din Valea Ungurasului cred ca Oltean ar fi putut sa faca mai multe pentru ei.

Desi unii varstnici considera ca drumul partial asfaltat din sat este o realizare a lui Oltean, de fapt, Consiliul Judetean Cluj a alocat fonduri pentru modernizarea soselei, iar de la o anumita portiune, intersectata cu magazinul "Cooperativa" devine o ulita desfundata ce ajunge pana pe dealul unde se afla casa lui Oltean.

Cu toate ca Ioan Oltean isi petrece timpul mai mult in Bucuresti, vecinii spun ca este casa lui de vacanta. "A facut casa sa vina la aer", spune o batrana din sat. Fratele sau, Zeno Oltean, sofer la Distrigaz in Dej vine adeseori la Valea Ungurasului sa vada de gospodarie.

Familia Oltean, tatal agricultor la CAP si mama casnica a crescut trei copii& Ioan, Zeno si Marian, ultimul fiind jurist la Terapia Cluj. Dupa moartea parintilor, deputatul de Bistrita vine doar in vacante si la Luminatie. In tinerete, in anii 80, Ioan Oltean a fosat invatator in satul Ceaba, vecin cu Valea Ungurasului.

Tot aici a cunoscut-o pe sotia sa, originara din satul Batin, comuna Unguras, de profesie asistenta medicala. Abia dupa cativa ani de dascalit copiii din Ceaba ( intre 1974 - 1986 ), Oltean s-a inscris la Facultatea de Drept (nementionata cu numele in curriculm) unde a staruit sapte ani asupra legilor (intre 1979 – 1986).

Motivele care au dus la "prelungirea" studiilor nu sunt facute publice. S-ar putea sa fie medicale, avand in vedere ca tanarul Oltean era cunoscut drept bolnavicios. De orice boala ar fi suferit, Oltean pare sa-si fi revenit de minue de cand a ajuns in Parlament.

Daca se poate pe gratis, la ce sa platesti?

Asa cum spuneam, surse din anturajul lui Oltean sustin ca in vara acestui an deputatul a lucrat serios la amenajarea casei din Unguras, facturile suportandu-le cu ochii inchisi afaceristul Corutiu.

In declaratia sa de avere, deputatul bistritean sustine ca are in proprietate mai multe apartamente in Bucuresti si o casa in municipiul Bistrita.

La o prima vedere, alesul bistritenilor pare sa fie cat se poate de sincer declarandu-si proprietatile cu sudoarea fruntii… Dar, ceva miroase! Cativa carcotasi care-i cunosc mult prea bine obiceiurile lui Oltean sustin ca acesta umba cu cioara vopsita si nu-si declara veniturile obtinute de pe urma inchirierii locuintelor din Capitala.

Daca este asa cum spun spun sursele Trustului GAZETA, atunci putem sa-l intrebam public pe deputat cum se numeste ceea ce face el? Miroase a ceva infractiune nedeclararea altor venituri la stat? La cat il stim de "cu nasul pe sus", Oltean nici macar nu se va sinchisi sa-si raspunda lui la o astfel de intrebare.

Oricum, Trustul GAZETA se va apleca mai atens asupra declaratiei de avere a deputatului Oltean in viitorul apropiat!