Noul proiect de acord propus dascalilor a redeclansat procedura consultarilor. Raspunsul a fost insa acelasi, profesorii nu renunta la greva. Liderii federatiilor natioanle voteaza din nou astazi la Bucuresti. Sindicalistii resping ipoteza motivatiei politice si sustin ca promoveaza interesele fiecarui dascal in urma unui vot democratic.

Sfarsitul saptamanii trecute a adus noi negocieri intre federatiile sindicale din invatamant si reprezentantii Guvernului. Totusi, sindicalistii sustin ca oferta Executivului nu a fost modificata semnificativ si s-au consultat ieri cu organizatiile din teritoriu.

Unii dintre dascali s-au reintors la catedere, considerand ca nu se poate obtine mai mult sau de teama de a ramane fara bani in preajma sarbatorilor de iarna. Totusi, majoritatea dascalilor se pronunta pentru continuarea grevei generale. In privinta recuperarii materiei, fiecare scoala va adopta un calendar propriu.

Guvernul nu e darnic

In urma discutiilor au fost acceptate urmatoarele amendamente la proiectul de acord precedent: Guvernul va elabora un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar cu consultarea federatiilor sindicale din invatamant, iar actul normativ va trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Achitarea intr-o transa a reparatiilor prejudiciale salariale, insa numai in cazul proceselor castigate in instanta. Pentru personalul deja pensionat, care este indreptatit la plata sumelor restante, achitarea acestora se va face in transe, dispuse in limita a maximum trei luni, iar pentru personalul pensionabil in intervalul perioadei de maximum 35 de luni.

Achitarea se va reesalona astfel incat sa fie incheiata cel mai tarziu la data pensionarii. In plus Guvernul n-a promis o crestere mai mare decat cea de 8% pentru salarii si a rams consecvent in decizia de a finanta invatamantul pana in limita a 5% din PIB , doar pentru proiecte de infrastructura.

Sindicatele tot nemultumite

"Ministrul a iesit in media promitand ca va plati dascalilor si zilele de greva ca sa-i imbuneze, insa modificarile aduse proiectului de acord nu sunt semnificative. Ne santajeaza cu pericolul apropierii sarabtorilor de iarna fara bani", ne-a declarat presedintele sindicatului Spiru Haret Mures, Ioan Sacarea.

Pana la inchiderea editiei contabilizarea rezultatelor din teritoriu nu a fost inca finalizata. "Am revenit la procedura de saptamana trecuta. 80% dintre membrii nostri s-au pronuntat pentru continuarea grevei. Nu e nici o schimbare in proiectul de acord propus de minister. Nu impartasesc in nici un fel ideea motivatiilor politice.

Se tine cont de optiunea membrilor si se voteaza democratic", ne-a declarat Cornel Crucean, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Mures, afiliat FSLI.

Sighisoara continua greva

Profesorii din zona Sighisoara sunt hotarati sa continue greva. Exceptie fac cadrele didactice din Saschiz, Vanatori si Nades, comune in care de luni profesorii si elevii au revenit la cursuri.

Ieri dimineata a avut loc Consiliul Liderilor din zona Sighisoara, la sedinta fiind invitati si directorii de scoli si licee din municipiu si din localitatile invecinate.

Cu aceasta ocazie, sindicalistii si-au reafirmat hotararea de a nu accepta noua oferta a guvernului, ne-a declarat liderul sindicatului Spiru Haret Sighisoara, profesorul Vasile Constantin. Potrivit acestuia, profesorii au promis ca vor recupera materia, chiar daca nu s-a stabilit inca sub ce forma.

Pe de alta parte, Ministrul Educatiei a promis ca orele de recuperare vor fi platite. (F.C.)