Terenul din curtea spitalului de pneumoftiziologie "Leon Daniello", de pe strada Babes, a fost scos la licitatie de catre Consiliul Judetean. Potrivit informatiilor noastre, vor depune oferte serioase cel putin patru firme.

In afara de parkingul si de spatiile cu destinatie medicala prevazute in caietul de sarcini, pe ultima suta de metri, forul judetean a inclus o noua cerinta: cel care va primi prin concesionare terenul va trebui sa construiasca acolo si un heliport, conform unei mai vechi initiative a consilierilor PSD.

Daca potentialii investitori din Parcul Est au fost deja prezentati pe larg intr-o editie anterioara a ZIUA de Cluj, astazi facem publice numele societatilor care au achizitionat caietele de sarcini pentru terenul de la spitalul de pneumoftiziologie.

Desi potentialul acestei din urma afaceri este mult sub nivelul celei din Parcul Est, exista oameni de afaceri care au achizitionat caietul de sarcini in numele a doua firme, la care sunt actionari.

Consiliul Judetean demareaza, vineri, prima licitatie importanta privind valorificarea terenurilor pe care le detine in patrimoniu. Intr-o editie anterioara, ZIUA de Cluj a relatat pe larg despre potentialii investitori care au achizitionat caietul de sarcini din dorinta de a construi un mall in Parcul Est din cartierul Gheorgheni.

Astazi, vom prezenta societatile care s-au aratat interesate sa preia cel de-al doilea teren, amplasat pe strada Babes, in curtea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello". Cu toate ca, in acest caz, avem de-a face cu un teren mai mic cu cateva mii de metri patrati fata de cel din cartierul Gheorgheni, amplasamentul si potentialul sau ii atrag pe oamenii de afaceri din Cluj.

Pana la aceasta ora, cinci firme s-au aratat interesate de o astfel de investitie. Totusi, cel putin doi dintre reprezentantii societatilor care au cumparat documentatia au anuntat ca nu vor participa la licitatie.

In caietul de sarcini a fost prevazut ca, pe aceasta suprafata de 7.000 de metri patrati, sa se construiasca, in primul rand, un parking, alaturi de spatii cu destinatie medicala si cateva unitati de alimentatie publica. Acest lucru nu concorda, insa, cu specificul unora dintre societatile care s-au aratat interesate de investitie.

Nefromed Dialisis Centers Cluj

Nefromed Dialisis Centers este prima societate care a achizitionat caietul de sarcini in vederea unei potentiale investitii pe terenul din curtea Spitalului "Leon Daniello". Cu sediul central la Cipru, la Nicosia, unic actionar al Nefromed este Lokxen Trading Limited. Administrator al societatii din Romania este, potrivit Registrului Comertului, Ioan Mihai Patiu.

Nefromed a mai participat la licitatii organizate in Romania. Este vorba de o licitatie a Ministerului Sanatatii pentru a contracta, in anumite spitale din tara, servicii de dializa in regim ambulatoriu. Nefromed a castigat licitatia si furnizeaza servicii de dializa la Cluj si Alba, unde a investit – potrivit informatiilor vehiculate in mediile medicale – 2,4 milioane de euro.

Totusi, directorul Nefromed Cluj, Ciprian Otel, sustine ca a studiat foarte bine caietul de sarcini, iar activitatea societatii nu se potriveste absolut deloc cu sarcinile prevazute de catre CJ.

"In caietul de sarcini se vorbeste despre un parking, iar mai nou ne-au precizat ca este necesara si constructia unui heliport", a spus Ciprian Otel, adaugand ca o astfel de constructie se ridica pe cateva nivele si pentru realizarea ei sunt necesari cativa ani buni.

"Nu stiu cum si pentru cine a fost facut caietul de sarcini, dar noua nu ni se potriveste, deci nu cred ca vom particpa", a incheiat Ciprian Otel.

Compania Akantus Prodimpex Cluj

A doua societate care s-a aratat interesata de a prelua acest teren, in vederea unei investitii, este Compania Akantus Prodimpex, ce apartine, in cote egale, lui Vasile Razvan Tarmure si Andreea Odette Tarmure. Vasile Tarmure mai detine firmele Proiect Eurotrend, Medora Import Export, Compania GHT si, nu in ultimul rand, Eurocontact Serv Impex.

Curios este faptul ca el a cumparat acest caiet de sarcini de doua ori. Prima data, in numele societatii Compania Akantus Prodimpex, iar a doua oara, in numele Eurocontact Serv, unde este asociat cu Alina Mariana Tarmure.

Directorul primei societatii, Akanstus Invest, Olimpiu Baciu, a declarat, din start, ca firma nu va participa la licitatie din pricina investitiei mult prea mari, la care nu ar face fata. "Am studiat caietul de sarcini, iar la nivelul conducerii s-a decis ca nu vom merge mai departe", a declarat Baciu.

Reprezentantul societatii Eurocontact nu a negat, in schimb, ca participarea la aceasta licitatie. El a precizat ca atat conditiile caietului de sarcini, cat si interesele Eurocontact sunt confidentiale.

Nisco Invest Cluj

Firma apartine unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri clujeni, Dan Nistor, actionar la mai multe societati. Pe langa Nisco Invest, Nistor mai detine actiuni la Banca Transilvania, fiind asociat si la Conis SM SRL, Ralfi, Aleea, Baomeister, Vilanis, Conis Vest, Conis Invest, Conis SRL, Distribution SRL, Sinco Invest SRL, Coni Pack SRL, Magbar SRL si Top C&S Distribution SRL.

Dan Nistor a fost cel mai hotarat si a tinut sa precizeze ca a achizitionat caietul de sarcini pentru a participa la licitatie si pentru a castiga. "Ne intereseaza concesionarea terenului situat in incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello", a spus Nistor, adaugand ca, de trei saptamani, se lucreaza intens la documentatie.

Din cauza unor completari pe care le-a adaugat Consiliul Judetean, a mai precizat Nistor, documentatia pentru oferta a trebuit refacuta complet. Precizam ca, saptamana trecuta, dupa ultima hotarare luata in sedinta publica a CJ, s-a decis continuarea proiectului unui heliport pe terenul din curtea spitalului Leon Daniello.

Ca atare, cei care au achizitionat caietul pentru a intra in licitatie s-au trezit cu noi sarcini, care, dupa cum sustin ofertantii, nu vor fi usor de dus la indeplinit.

"Aceasta adaugire inseamna modificari substantiale ale obiectului concesiunii, respectiv inaltarea constructiei cu 4-5 etaje, pentru a respecta distantele fata de obstacolele din jur prevazute de normativele in vigoare si cresterea ariei desfasurate a constructiei", ne-a declarat Nistor.

Totusi, acesta a precizat ca este increzator in acest proiect, pentru ca a mai realizat si alte obiective de o asemenea anvergura. "Speram ca vom castiga licitatia pentru ca dorim sa realizam investitii la standarde internationale", a conchis Nistor.

Dacia Service Cluj - Feleac

Compania apartine lui Ovidiu Turcu, care mai detine o serie de firme importante in co-proprietate cu cunoscutii oameni de afaceri Dorel Goia si Horea Ciorcila - amintim doar societatile Tehnofrig, ACI sau Metalo-Chimice.

In afara acestor participatii, insa, Ovidiu Turcu este actionar majoritar in Clasicor Oradea, Mucart Cluj, Soretti Cluj si detine reprezentantele Dacia, Renault si Nissan din Cluj-Napoca, afaceri de la care a pornit ascensiunea sa in mediile economice.

Desi este unul dintre cei mai importanti piloni economici ai Clujului, Turcu nu se arata extrem de increzator intr-o eventuala investitie pe terenul din curtea spitalului de pneumoftiziologie de pe strada Victor Babes.

"Am luat caietul de sarcini pentru ca eram interesat sa investesc acolo", a declarat Turcu, precizand, insa, ca cei care au elaborat caietul de sarcini l-au complicat foarte tare. Mai mult, Turcu s-a aratat uimit de faptul ca CJ a modificat, cu numai o saptamana in urma, sarcinile. "De abia ce ne-au anuntat ca trebuie sa construim si un heliport", a spus, vadit nemultumit, Turcu.

El a mentionat ca astfel de constructii nu pot fi planuite de pe o zi pe alta. "Eu nu spun ca este rea ideea unui heliport in zona, insa, pentru un obiectiv atat de important, trebuie sa ne pregatim temeinic oferta, cum sa faci totul de la o zi la alta?", s-a intrebat Turcu. El sustine ca, in conditiile unei astfel de adaugiri, termenul de licitatie ar fi trebuit prelungit.

Ovidu Turcu a apreciat ca, in cazul in care va castiga aceasta licitatie, este dispus sa investeasca circa 600 de euro pe metru patrat.

In cazul terenului de la spitalul Leon Daniello, un aspect important este ca, spre deosebire de parkingurile pe care doreste sa le ridice Primaria Cluj, Consiliul Judetean permite investitorilor sa construiasca, alaturi de spatiile de parcare, si alte spatii cu destinatii comerciale sau, mai bine zis, lucrative, astfel incat acestia sa-si poata amortiza mai rapid investitia.

Acesta este si motivul pentru care in acest proiect s-au implicat atatea societati, in comparatie cu parkingurile propuse de Primarie, unde nu s-a gasit nimeni interesat sa investeasca.